Saku Toomase kiriku kellad on pühitsetud ning valmis helisema

Saku Toomase kiriku kellad on pühitsetud ning valmis helisema

Kaunistatud kellad pühitsemise ootel (Foto: peapiiskop Urmas Viilma Facebooki leht)

Mihklipäeval, 29. septembril, peaingel Miikaeli ja kõigi inglite pühal pühitses peapiiskop Urmas Viilma Saku Toomase kiriku kellad. Kirikukelli on kaks ja need valmisid Saksamaal Rinckeri valukojas. Suuremale on graveeritud tekst Jeesuse sõnadega: “Tulge minu juurde kõik, kes olete vaevatud ja koormatud, ja mina annan teile hingamise!” (Mt 11:28) ja väiksemal inglite sõnum jõuluööl: “Au olgu Jumalale kõrges!” (Lk 2:14). Kogudus loodab, et kellad õnnestub torni tõsta juba sel sügisel, et jõulude ajal võiks nende helin kõlada üle terve ümbruskonna.  

Peapiiskop Urmas Viilma ütles pühitsuskõnes muuhulgas: “Nii nagu inglid on Jumala sõnumitoojad on sama ülesanne ka kirikukelladel. Kelladel on nende kõlades sõnum edastada. Kelli ei helistata kunagi niisama, ilma põhjuseta. Kirikukellade heli on mõeldud kuulda võtmiseks. Kirikukelli helistatakse kord kutsuvalt, kord saatvalt, kord kurvalt, kord rõõmsalt, kord hoiatavalt, kord juubeldavalt…“ Oma Facebooki lehel kirjutas Urmas Viilma, et järgnevalt kehtestab koguduse juhatus kellade helistamise korra, mis vastab kõige paremini kohalikele oludele, võimalustele ja tavadele. Peapiiskop märkis: „Selles osas tehakse otsus ja luuakse traditsioonid aastakümneteks või lausa sajanditeks. Kellade kõnelema panek on vastutusrikas ülesanne. Andku Jumal selleks teile tarkust!”“

Teenistusel teenisid lisaks peapiiskop Urmas Viilmale koguduse õpetaja Magne Mølster, praost Jüri Vallsalu, abipraost Mihkel Kukk, Liperi sõpruskoguduse õpetaja Jari Uimonen, õpetaja Ariel Süvari, koguduse juhatuse esinaine Kristiina Seppel, kammerkoor Studium Vocale Tiina Sooba juhendamisel, kirikumuusik Lea Pukk, Mihkel Reinup, Alari Kõpper, Emili Untera ja Ave Mølster.

Loe lisa:

Mihklipäeval pühitsetakse Saku kiriku kellad, e-Kirik 27.09.2022

Lisa kommentaar