Tallinna Püha Vaimu koguduse õpetaja Gustav  Piir kannab nüüd kuldristi

Tallinna Püha Vaimu koguduse õpetaja Gustav Piir kannab nüüd kuldristi

Õpetaja Gustav Piirile andis kuldristi üle emeriitpiiskop Einar Soone (Foto: Eesti Kirik)

2. oktoobril Tallinna Püha Vaimu kirikus toimunud jumalateenistusel andis Gustav Peeter Piirile kuldristi üle emeriitpiiskop Einar Soone. 

USAs sündinud ja Kanadas üles kasvanud Gustav Piir on pärit väärikast vaimulike suguvõsast, saanud põhjaliku teoloogilise ja kirikumuusikaalase hariduse. Eestisse tuli ta kiriku kutsel 1992. aastal – selleks, et tulla ja jääda. Vaimulik oli Eestis ka varasemalt hulga kordi käinud, kohtunud siitkandi kirikurahvaga ka Kanadas ja olnud haaratud nii lauluraamatu koostamise töösse kui liturgia­uuendustesse.

Esmalt asus Gustav Piir teenima Kaarli koguduse juures ning, Jaan Kiiviti peapiiskopiks valimise järel 1995. aastal asus ta vaimulikuna teenima Püha Vaimu kogudust. Kohe haarati noor vaimulik erinevatesse üldkiriklikesse töögruppidesse ja komisjonidesse. Suure panuse jaksas Piir lisaks anda ka usuteaduse instituudis, kus ta 90. aastatel oma teadmisi jagas. Aastaid teenis vaimulik ka Tallinna praostina.

Kolleegide seas on hinnatud Gustav Piiri tugevad teoloogilised teadmised ja ka kogemused praktilise teoloogia vallas, huvi kirikumuusika ja liturgika vastu ning kosmopoliitne kogemus. See kõik on lubanud kirikusse tuua uusi ja värskeid mõtteid kirikuelu korraldamiseks. Kogudus oskab eelneva kõrval aga hinnata ka oma õpetaja huumorimeelt ning sedagi, et ka kõige kiirematel ja keerulisematel aegadel on tal jätkunud aega ja tahtmist inimestega pikki ja südamlikke vestlusi pidada.

„Mäletan meie esimest pereteenistust kirikus aastaid tagasi, kus õpetaja Gustav istus võidukaare all suures tugitoolis ja lapsed patjadel tema ümber. See otsene suhtlus koguduse lastega oli ääretult soe ja hinge haarav ning iseloomustab hästi meie õpetajat,“ meenutas ajalehes Eesti Kirik kõnekat hetke koguduse juhatuse esimees Ülle Gunin.

Võimalust oma õpetajat kuldristi kandmise õigusega tänada oli Püha Vaimu kogudus oodanud üle kahe aasta. Kirikuvalitsus kiiris koguduse taotluse heaks juba 2020. aasta alguses, kindlaks oli ka määratud piduliku teenistuse aeg, kuid siis raputas Eestit eriolukord ning kirikuuksed tuli ajutiselt sulgeda. Seda suurem oli nüüd rõõm ja tänutunne, kirjutas kirikulehes koguduse abiõpetaja Tiiu Hermat.

Soovime õpetaja Gustav Peeter Piirile õnne ja õnnistust ka e-Kiriku toimetuse poolt!

Lisa kommentaar