Täna 13 aastat tagasi alustas tööd Pereraadio Tallinna stuudio

Täna 13 aastat tagasi alustas tööd Pereraadio Tallinna stuudio

27. jaanuaril 2009 avas Pereraadio EELK Meedia ja Misjoni Majas aadressil Tehnika 115 Tallinna stuudio. Varem tegutseti Endla tänava väliseestlaste kodus, kuid päris oma stuudioruumid on praeguseks ligi 30 aastat tegutsenud Pereraadio jaoks olnud oluline teetähis. Pilte ja meenutusi jagab Tallinna stuudio 13-aastase sünnipäeva puhul Pereraadio peatoimetaja Mare Pihlak.

„See, mis avamisele eelnes: mitu kuud tööd ruumide ümberehitust, ja enne külaliste tulekut ehitusplatsi küürimine.“ Enne Pereraadio sissekolimist oli samades ruumides tudengite ühiselamu.

„Maja saal oli avamisel tegelikult rahvast täis, toona oli Misjonikeskuse eesotsas Mika Tuovinen. Tervitajaid-õnnitlejaid oli kõikidest kirikutest, aga ka majas töötavatest teistest organistatsioonidest, nagu näiteks Eesti Kirikute Nõukogust.“ Vasakpoolsel pildil on kõnet pidamas Mika Tuovinen, stuudioruume õnnistas nüüdne piiskop Joel Luhamets ja muusika eest hoolitses ansambel Robirohi. Keskmises reas vasakpoolseöl pildil on perekond Pihlak, keskmisel fotol Misjonikoori eestvedaja Maarja Vardja ning heli- ja salvestusstuudio Estvox juht Jaane Lend, parempoolsel Lasnamäe koguduse juures töötav misjonär Kirsti Malmi ja Tallinna Toompea-Kaarli koguduse õpetaja Kaisa Kirikal.

„Kuna töötasime ju erinevates linnades, siis said mõned Tartu ja Tallinna töötegijad esmakordselt kokku ja tuttavaks just stuudioruumide avamise käigus.“

„Viimati pidasime lühikese tänukoosviibimise 2016. aasta jaanuaris, Meedia ja Misjoni Maja 7. sünnipäeval. All saalis oli tänukoosolek ja pärast tegime ühispildi, kus olid maja töötegijad nii EKNist, Misjonikeskusest kui helistuudiost, omal ajal majas töötanud misjoniorganisatsioon AGAPE ja Pereraadio kaastöötajad.“

Pereraadio on Eesti kristlike raadiojaamade võrgustik, mis edastab saateid 24 tundi ööpäevas kolme paralleelprogrammiga eesti ja vene keeles. Täismahus saatepäevani jõudis Pereraadio 1995. aastal, järjepideva töö tulemusena on see interneti vahendusel kuulatav üle maailma. Eestikeelne töö toimub Tartu, Tallinna, Rakvere, Haapsalu ja Kuressaare stuudiotes. Lisaks on raadiojaamal nn kodustuudioid, näiteks Hiiumaal. Venekeelne raadiotöö Eesti pinnalt toimub Narva ja Jõhvi stuudiotest.

Pereraadio eestvedajad on Mare ja tegevjuht Paavo Pihlak. Raadiojaama puhul on tähelepanuväärne see, et mahuka programmi juures on stuudios vaid mõni palgaline töötaja, kogu ülejäänud töö teevad ära vabatahtlikud. Kõige pikaaegseim kaasautor on praegune EELK meediaassessor, Kuressaare koguduse õpetaja Anti Toplaan, kes on oma panuse raadiotöösse andnud selle algusest peale.

Saatesarju EELKst:
iganädalaselt: Koguduse lugu (Kristjan Luhamets) ja Luterlik tund (meediakeskuse Eesti Luterlik tund arhiivimaterjalid), igakuiselt: Kõnetused (Urmas Viilma ja Anti Toplaan) ja Eenoki põlvkond (saatejuht Eenok Haamer)

Pikemaajalisemad järjepidev saatesarjad on olnud:
Keset küla (saatejuhid Anti Toplaan) ning koostöös Misjonikeskusega Piibel Kaanest Kaaneni (autor Aare Kimmel)

Kaastöölisi on läbi aastate olnud palju, eelpoolnimetatutele veel Tauno Toompuu, Eve Kruus, Küllike Valk, Patrik Göransson, Meelis-Lauri Erikson, Tanel Meiel, Miina Piir, Allan Praats, Malle Pärn, Jaan Tammsalu, Lembit Tammsalu, Avo Üprus, Villu Jürjo, Ivo Pill ja Aare Vilu.

Alates 1995 a sügisest, kui PR programm igapäevaselt eetris, osalevad EELK vaimulikud hommikupalvuste tegemises. Samast ajast alates on Tartu Pauluse koguduse jumalateenistus iganädalaselt eetris. Nõmme Rahu koguduse pühapäevane jumalateenistuse salvestis on eetris kuuldealal 89,6 MHz

Palju õnne ja õnnistust, Pereraadio pere!

Vaata lisaks:

Intervjuu Mare ja Paavo Pihlakuga, Joosep Tammo 25.10.2021

Lisa kommentaar