Tartu Maarja kiriku kellad tõstetakse torni

Tartu Maarja kiriku kellad tõstetakse torni


Tartu Maarja kiriku kellad (Foto: Linda Maria Saar)

Homme, 30. juunil 2022 umbes kella 11.00 paiku tõstetakse torni Tartu Maarja kiriku kellad. 14. juunil kodulinna jõudnud kellad Usk, Lootus, Armastus ja Rõõm paigaldab koos kellatooliga oma kohale Toomas Mäeväli.

Tegemist on ehitusliku protsessiga, mistõttu võib tulla ette ootamist. Paigaldaja teeb siiski kõik endast oleneva, et protsess võimalikult ajatäpsena hoida.

Kellade tõstmise õnnistab Tartu Maarja koguduse õpetaja Timo Švedko. Enne iga kella tõstmist tutvustatakse kellal olevat piibli kirjakohta ja tehakse kontrollivad löögid. Pealtvaatajatele on see esimene võimalus Maarja kirikukellade häält kuulda.

Tartu Maarja kiriku uus kellakomplekt valati Saksamaal Gescheri linnas asuvas Petit & Gebr Edelbrock valukojas Ellen Hüeskeri juhtimisel 29. aprillil 2022.

Kellasid ehivad Tartu Maarja kihelkonna vöökirjad Eesti Rahva muuseumi kogudest. Mustreid tutvustas muuseumi teadur, etnoloog Reet Piiri. Lisaks vöömustritele on igale kellale valatud kirjakoht piiblist, nimega sobiv kaunistus ning tänu annetajale.

Kõik kellad annetab Maarja kogudusele Janek Veeber perega. Kellakomplekti maksumus koos vajalike lisadega (helistamismasinad, kellatool, kellarõdu aknad jne) on ca 150 000 eurot.

Torni pühitsemine 3. juulil jääb ära

Algselt 3. juulile 2022 planeeritud torni pühitsemine jääb ära. Tartu Maarja Kiriku Sihtasutuse ja Embach Ehitus OÜ vahel sõlmitud ehituslepingut on pikendatud 1. septembrini 2022. Ehituse lõpptähtaja edasi lükkumine on suuresti põhjustatud Sihtasutuse poolsetest viivitustest ja plaanide
muutustest.

Plekitööd tornikiivri, torniosa aluse katuse ja karniiside katmisel jätkuvad. Suure tuulega ei ole neid võimalik teostada, seetõttu on mõnel päeval kiriku juures tööseisakud. Samuti, nagu eelpool juttu, on käsil
kellade paigaldamine ja ees ootab kellarõdu akende valmimine. Hetkel on kellarõdu aknad ajutiselt kaetud OSB-plaadist ribadega. Hiljem saavad aknad puidust ribidega katted, mille alumine osa on vaatetorni tarbeks klaasist.

Ka Sina võid olla kirikuehitaja

Järgmiseks Maarja kiriku taastamise etapiks on kavandatud Tiigi tn poolsete töö- ja olmeruumide kandevkonstruktsioonide väljaehitamine ning katusetööd.
Etapi eeldatav maksumus on 800 000-1 000 000 eurot. Maarja kiriku olemasolev katus sajab hoolimata mitmetest parandustest jätkuvalt läbi. Vana eterniit on õrn ning katusel parandustöid tehes võib seda kergesti vigastada.

Katusetööde toetamiseks saab teha nimelise annetuse Tartu Maarja Kiriku Sihtasutuse Swedbanki kontole EE132200221021269201. Anonüümseks annetuseks võib helistada 900 1842 annetad 5 eurot, 900 1941 annetad 10 eurot, 900 2019 annetad 50 eurot.

Manuses foto Tartu Maarja kiriku kelladest, autor Linda Maria Saar.

Lisa kommentaar