Toomas Jürgenstein: Jumal on inimkonda hakanud täiskasvanuks pidama

Toomas Jürgenstein: Jumal on inimkonda hakanud täiskasvanuks pidama

Loo autor Toomas Jürgenstein (Foto: Toomas Jürgensteini Facebooki leht)

„Kunagi fikseeris ainult Jumala kõikenägev silm sõja koledused, inimeste kannatused, meeleheite, vägivaldsed surmad, nüüd toovad igal inimesel taskus olevad kaamerad sõja julmuse kõikide inimesteni. Samal ajal tähendab täiskasvanuks pidamine ka vastutust toimuva eest ja kohustust kannatanuid aidata,“ kirjutab õpetaja ja teoloog Toomas Jürgenstein ERR arvamusportaalis avaldatud artiklis. Loo teema on meie kõigi ja igaühe vastutus praegusel ajal.

„Mulle näib, et Jumala poolt täiskasvanuks tunnistatud maailm peab tema ette asetatud sõjale lahenduse leidma siinpoolsuses, selleks saame kõik kaasa aidata,“ avaldab Jürgenstein veendumust.

Soov Ukrainas sõda lõpetada ühendab Eestis inimesi usutunnistusest sõltumata. „2. märtsi õhtul helistati üle Eesti kirikukelli ja toimus palvus sõja lõpetamise eest. Usun, et selle palvega võivad omal viisil ühineda kõikide uskude esindajad, kuid ka agnostikud ja ateistid,“ ütles Jürgenstein ja lisas, et vaikselt on hääli sõja vastu sõja peatamiseks hakanud kostma ka Venemaalt – „miitinguid suuremates linnades, sõja vastu on protestinud arstid, kultuuriinimesed, mõned sportlased, teadlased, isegi üksikud oligarhid“. Pole aga kuulda sealsete autoriteetsete usuinimeste proteste, märkis autor.

Vaikivad ka õigeusu kiriku juhid, kuigi just neil oleks Jürgensteini sõnul öelda oma kaalukas sõna sõja peatamiseks, kus hukkuvad inimesed mõlemal pool rindejoont. Autor meenutab: „Ajaloolised eeskujud on olemas, näiteks patriarh Tihhon (1865 – 1925), kes astus välja bolševike vastu. Jah, ta vangistati, sunniti kahetsuskirja kirjutama, suri segastel asjaoludel, kuid ta vähemalt püüdis hullust pidurdada.“ Praegusel patriarh Kirillil oleks samuti selline võimalus, kuid ta ei ole seda kasutanud, nentis loo autor.

Toomas Jürgenstein tuletas lugejatele meelde: meil kõigil tuleb kunagi aru anda nii oma tegemistest ja ka tegematajätmistest.

Loe lisa:

Toomas Jürgenstein: usuinimeste Ukraina, err.ee 03.03.2022

Lisa kommentaar