TV7 alustab peagi uhiuue noortesaatega 5Pluss

TV7 alustab peagi uhiuue noortesaatega 5Pluss

Tekst: Katarina Kaleininkas

Telekanali ja Plussmeedia koostöös valminud saade sisaldab intervjuusid ägedate ja inspireerivate noorte kristlastega, reportaaže, lõbusaid väljakutseid ja julgustab vaatajaid kätte võtma ja lugema Piiblit. 5Pluss on eetris alates 13. jaanuarist kord kuus neljapäeviti kell 20.00.

Ise tehtud, hästi tehtud
Tegemist on tõelise noortesaatega, sest peaaegu kõiki rolle, mida ühe saate tegemise juures on vaja esitada, täidavad noored vabatahtlikud. Alustades saate sisust ja lõpetades selle salvestamisega. Nii kaamera ees kui taga võib leida meediahuvilisi, kellest igaüks annab oma panuse saate valmimisse – olgu siis operaatorina, saate toimetajana, stuudiokujundaja ja ehitajana, aga ka abilisena näiteks heli ja jumestuse valdkonnas.

Produtsendi Madis Kase sõnul seisnebki saate erilisus noorte panuses. „Oleme saate tegemisel järginud samu põhimõtteid, nagu 11 aastat Pluss-ajakirjagi välja andes, et noored ise saaksid rakendada ja avastada oma andeid meedia vallas ning läbi selle ka Jumalat teenida,” ütleb ta. 

Näiteks Triinu, üks noortest vabatahtlikest, sattus esimest korda kaamera taha alles võttepäeval. „See oli mu esimene kord olla kaameraoperaator ja juba see kogemus oli väga põnev. Lisaks oli huvitav näha, kui palju tegelikult toimub kaamerate taga, enne kui inimesed saadet ekraanil näha saavad,” kinnitab Triinu. Samal arvamusel on ka Ott, kes oli samuti operaatori rollis: „Kõige ägedam oli näha saate valmimist algusest lõpuni.”

Pisivead ja põnevus
Nagu iga uue ettevõtmisega, on ka saate tegemisel omad väljakutsed. Hetkel on üheks suurimaks nende seas olnud esimese salvestuspäeva planeerimine. „Kuna meil sellises formaadis saate tegemise varasem kogemus puudub, siis oleme tiimiga pidanud õppima juurde uusi oskusi ja teinud järeldusi ka pisikestest vigadest, mida järgmistel kordadel juba vältida oskame,“ selgitab Madis. Kuid raskustest hoolimata on tunda Jumala juhtimist selles protsessis.

Kõige rohkem põnevust on tekitanud aga n-ö start up või ideestamise faas. „Selles faasis oleme koos tiimiga saanud välja mõelda kogu saate kontseptsiooni ja siis järk-järgult nuputama asunud, kuidas kõiki saate tegemiseks vajalikke protsesse üles ehitada – tiimi kokku panemisest kuni stuudio ehitamiseni välja,“ räägib produtsent.

Saatejuhid ja sihtgrupp
5Pluss saadet juhivad suurepärased saatejuhid Hanna Toots ja Mattias Haamer. Kui nende käest küsida, kes peaksid 5Plussi vaatama, on neil vastus kohe olemas: absoluutselt kõik noored kristlased. „5Plussi sihtgrupiks on noored, kes tahavad Jumalat tundma õppida ja Teda oma ellu kaasata. See saade on noorte kristlaste endi poolt tehtud ja need samad noored tahavad teistele omavanustele tutvustada Jeesust Kristust ja Jumala Sõna,“ selgitab Hanna.

„Vahvad inimesed tulevad oma usutee kogemusi jagama ja võib juhtuda, et endalgi on mõned samasugused mõtted nagu saatekülalistel. See annab võimaluse leida paremad vastused ka oma küsimusele. Ja lisaks on saade meelelahutuslik,” lisab Mattias. Sõnad, millega tiim uut saadet kirjeldab, on äge, noortepärane, sisukas, huvitav, mänguline, mitmekülgne, vahva. Seega on, mida oodata!

Plussmeedia – nii trükis, pildis, helis kui ka videos
Televisioon on hetkel Plussmeedia põnev uus väljund, kuid millega veel tegeletakse? Paljud on kindlasti tuttavad Pluss ajakirjaga, mis on juba üle 10 aasta ilmunud kristlik noorteajakiri. Selle kokkupanemisest ongi otseselt inspireeritud ka telesaade. Lisaks on Pereraadios kaks korda kuus eetris raadiosaade Plusspunkt, kus erinevad saatejuhtide tiimid arutavad huvitavate ja mitmekülgsete saatekülalistega nii süda kui mõistust puudutavatel teemadel. Ei puudu ka hea muusika. Tihtipeale võib Plussmeediat leida erinevatelt kristlikelt üritustelt, laagritest või festivalidelt.

Koos ei tehta aga ainult tööd. Ühised tiimipäevad ja koosolemised loovad aja ja võimaluse uute tutvuste ja sõpruste loomiseks. Piiblimõtiskluste ja sisulise töö kaudu saavad noored kogeda ka isiklikku vaimulikku kasvu. Seda kõike kinnitab ka hiljuti tiimiga liitunud Daniel: „Mulle väga meeldib tiim, see on väga äge ja kokkuhoidev. Saate tegemise käigus aga saab ka areneda ja rohkem teada Jumala kohta.“

Plussmeedia kuulub SA EELK Misjonikeskuse tööharude hulka ja peamisteks eesmärkideks on kuulutada evangeeliumi ja anda noortele võimalus proovida kätt tõelise meediatöö valdkonnas. Aastatepikkuse töö käigus on paljud noored leidnud oma kutsumise just selles valdkonnas ja muidugi kasvanud ning saanud julgustatud oma usus. See on võimaluse andmine noortele, et nad kasutaksid oma ande, teenimaks Jumalat. 5Pluss telesaade on veel üks viis, kuidas seda saavutada.

Lisa kommentaar