Urmas Viilma: “Nagu 73 aasta eest, liiguvad küüdivoorid taas ida suunas.”

Urmas Viilma: “Nagu 73 aasta eest, liiguvad küüdivoorid taas ida suunas.”

Täna, paastuaegsel maarjapäeval mälestatakse neitsi Maarjale pühitsetud Maarjamaal märtsiküüditamise ja Ukraina sõja ohvreid Maarjamäele rajatud kommunismiohvrite memoriaalis. Palvusel ütles peapiiskop Urmas Viilma, et Eesti- ja Liivimaa pühitsemine Maarjale kaheksa sajandi eest omab ainulaadset tähendust eesti rahva imena tõlgendataval püsimajäämisel. “Kristlik usk annab nii meile kui ka ukrainlastele kannatlikkust oodata lootusrikkalt ära kurjuse langemise ja Putini režiimi lõpu. Kuri saab alati karistuse. Kui mitte ajas, siis igavikus, kirjutab Urmas Viilma täna ERRi arvamusportaalis.

Peapiiskop meenutas kümneid tuhandeid inimesi, kes 73 aasta eest Eestist ja teistestki kurjuse küüsi langenud riikidest küüdirongidega kodumaalt minema viidi. “Süda tilgub verd ka nüüd, kui oleme tunnistajateks, et seesama kurjus pole aastatuhandete, -sadade ja -kümnete kestel kuhugi kadunud ning tegutseb sama julmalt ja südametult praegu Ukraina rahva kallal. Seda valu nähes ja jõuetust kogedes oleme kõik ukrainlased,” ütles ta. Ta lisas: “Täpselt nagu 73 aasta eest, liiguvad taas küüdivoorid idasuunas. Seekord Ukrainast, kuid ikka tundmatusse…”

Peapiiskop Viilma tõdes, et paljud on pidanud meie rahva kestma jäämist Jumala ja Maarja õnnistuse all müüdiks, kuid ometi just kõige raskematel aegadel, küüditamiste ja sõja päevil saab müüt tegelikkuseks ja palved tõusevad taeva poole nendegi huultelt, kes muidu on jätnud Jumalaga kõnelemise ainult üksikute usklike õlgadele.

Täna pühendab roomakatoliku kiriku pea, paavst Franciscus Kristuse kiriku ja kogu maailma, eriti Venemaa ja Ukraina Neitsi Maarja puhtaimale südamele. Selleks koonduvad ühiselt palvetama katoliiklaste kõrval ka paljud teised kristlased ja isegi mitteusklikud, et paluda Jumalalt sõja lõppemist ja rahu. Viilma kutsus üles, et praeguses rahutuses võiks oma silmad Looja poole tõsta ka kõik skeptilised eestlased, kes muidu Jumalat appi ei hüüa. “Meil on põhjust tänada armu eest, millega Eestimaad ja rahvast läbi aja on kantud,” tuletas peapiiskop meelde. Ta kutsus üles Ukraina ja Venemaa peale mõeldes ühinema paavsti üleskutsega ja palvetama sõja lõppemise ning rahu saabumise pärast.

Lisa kommentaar