Valga kirikud tervitavad suve kauni kimbuga muusikasündmustest

Valga kirikud tervitavad suve kauni kimbuga muusikasündmustest

Miina-Liisa Kuusemaa (Foto: Eesti Kirik)

“2022. aasta juunikuu on Valga praostkonna sädeinimeste eestvedamisel tulemas põnev ja muusikarohke,” annab Valga praostkonna muusikasekretär Miina-Liisa Kuusemaa teada ja kutsub: “Tere tulemast kirikukontsertidele rõõmu tundma head muusikast!”

Neljapäeval, 9. juunil  kell 19 Otepää Maarja kirikus ja teisipäeval, 14. juunil  kell 19 Tartu Pauluse kirikus kontsert „Kohtumised“. Kõlavad Johan Tamverki ja Tõnu Kõrvitsa teosed. Eesti Maaülikooli kammerkoor Camerata Universitatis, EELK Valga praostkonna projektkoor, Karijärve Keelpilliorkester ja solistid toovad publiku ette Johan Tamverki kantaadi „Ükspäinis“ ning Tõnu Kõrvitsa „Kreegi vihiku“. Lisaks kõlab Tõnu Kõrvitsa „Kaanon“ Karijärve Keelpilliorkestri esituses. Dirigeerivad Seidi Mutso ja Meelis Roosaar. Solistid Eveli Roosaar (sopran), Lembi-Liis Ebre (sopran) ja Ott Indermitte (bariton). Sissepääs vaba annetusega.
Johan Tamverki teos “Ükspäinis” tuleb ettekandele kontserdisarja “Eesti kantaadid” jätkuna. Varem on samas sarjas EELK Valga praostkonna projektkoori ja Karijärve Keelpilliorkestri koostöös avalikkuse ette toodud Johannes Hiobi “Lunastav kannatus”, Aleksander Läte “Rändaja ja tähed” ning Juhan Jürme “Tõsta ennast kõrgeks, Jehoova”.

Päeval annab Issand käsu oma heldusele ja öösel kostab minu laul temale. Ps 42:9.

Reedel, 10. juunil  on traditsiooniline kirikute öö. Puhja Dionysiuse kogudus rõõmustab siis  külalisiavatud uste ja hingekosutava programmiga.Kell 18 alustatakse suveõhtu kontserdiga, kus esinejateks Pille Riin Erikson (sopran), Indrek Jurtšenko(tenor), Külli Erikson (orel). Kell 19 saab kuulata Eveli Roosaare viiuliõpilaste esinemisi. Kell 19.30  algab poolteist tundi kestev lasteprogramm  kiriku aias, mida juhib Kristiina Lõhmus. Kell 21 on kõik soovijad oodatud kaasa laulma taize palvusele. Taize palvusel mängib kaasa ka koguduse kandlering. Kell 22 kõlab orelimuusika  Anneli Klausi esituses ja kirikute öö lõpeb kell 23 algava hilise õhtupalvusega.  Avatud on kirikuaida kohvik ja Anneli Räni Laasi maalinäitus kiriku pööningul.  Kirikute öö programm on kõigile tasuta kuulamiseks-vaatamiseks.

Kell 18.30 – 20.30 on avatud ka EAÕK Kavilda kirik ja kohtuda saab seal  isa Toomas Eriksoniga.

Laupäeval, 11. juunil  on Valga praostkonna laulupäev.

Praost Mart Jaanson tutvustab eelseisvat sündmust nii: Kaunis ja majesteetlikus Hargla luterlikus kirikus võib siis kuulda eripalgelist valikut eesti heliloojate vaimulikust muusikast. Kirikusse kogunevad koorid lähedalt ja kaugelt ning ennast sätib üles ka sümfoniettorkester. Laulupäeva kava võib jagada kolme tüüpi.

Esiteks tuleb ettekandele kaks suurvormi: Johannes Tamverki (1906–1988) klassikalis-romantilise helikeelega kantaat „Ükspäinis“ (1928) ja osi tänase ühe tuntuma eesti helilooja Tõnu Kõrvitsa (s 1969) impressionismivaimust kantud kantaadist „Kreegi vihik“ (2007). Neid teoseid esitavad dirigentide Seidi Mutso ja Meelis Roosaare juhatusel Valga praostkonna projektkoor, Eesti Maaülikooli kammerkoor Camerata Universitatis, Karijärve Keelpilliorkester ning solistid Eveli Roosaar (sopran) ja Ott Indermitte (bariton).

Teiseks esitavad a cappella koorimuusikat eesti vaimuliku muusika minevikust ja tänapäevast laulupäeva ühendsega-, nais- ja meeskoor. Ettekandele tuleb kaks Enn Võrgu (1905–1962) laulu, millega meenutatakse Võrgu 60. surma-aastapäeva ja tema kuulsaima teose, laulu „Eesti lipp“ (1922) loomise 100. aastapäeva. Ühendkooride esituses kuuleb ka Piret Rips-Laulu (s 1965), Tuuliki Jürjo (s 1966) ja Katrin Burmani (s 1981) muusikat.

Kava kolmanda tüübi moodustab muusika üksikuilt kooridelt ja ansamblitelt nii EELK Valga praostkonna territooriumilt (Elva, Nõo, Otepää, Puhja, Rõngu) kui ka kaugemalt – Tartust, Viljandist ja Võrumaalt. Kogu kava raamib kontsertjumalateenistus, mis algab kell 14. 00. Laulupäevale kohaselt alustatakse kell 13. 30 kõigi osalejate rongkäiguga, mis suundub pidulikult pastoraadi juurest  Hargla kirikusse. Laulupäev on tasuta ja kõik huvilised südamest oodatud!

Sel aastal pühendab Valga praostkond oma laulupäeva Enn Võrgule. Enn Võrk (1905-1962) oli  helilooja, koorijuht, pedagoog ja organist. Tuntud  eelkõige oma koorilaulu „Eesti lipp“ (sõnad Martin Lipp) järgi, mille loomise 100. aastapäeva 2022. aastal tähistame .

Puhja kihelkonna esmamainimisest möödub 2022. aastal 625 aastat.

Kolmapäeval, 22. juunil  kell 17  toimub Puhja kirikus selle sündmuse auks  kontsert, kus esineb ansambel “Orthodox Singers”. 1989. aastal loodud Orthodox Singers koosseisu moodustavad professionaalsed muusikud. Ansambli repertuaaris on varajasi õigeusu kirikulaule, samuti viljeldakse nüüdisaegsemat õigeusu muusikat. Sissepääs kontserdile on vaba annetusega. Pool tundi enne kontserti avab uksed ka kirikuaida kohvik. Kiriku pööningusaalis saab vaadata Anneli Räni Laasi maalide näitust.

Tere tulemast kirikukontsertidele rõõmu tundma  head muusikast!

Lisa kommentaar