Eesti Kirik 01.06.2022

Eesti Kirik 01.06.2022

Eesti Kirik 01.06.2022

Kristuse taevaminemise püha jumalateenistusel 26. mail pühitseti Tallinna piiskoplikus toomkirikus ametisse viis preestrit ja üks diakon. Tegemist oli viimaste aastate suurima ordinatsiooniteenistusega luterlikus kirikus.

Politsei- ja piirivalveameti kaplanaadi juht Valdo Lust mõtiskleb juhtkirjas põgenikest ja lastekaitsepäevast.

Kaitseväe suurõppusel Siil, mis toimub tänavu täismahus umbes 15 000 inimese osavõtul, osalevad ka kaitseväe reservkaplanid, kaitseliidu kaplanid ja liitlasüksuste kaplanid, jagavad kaitseväe peakaplan Ago Lilleorg ja Kaitseliidu peakaplan Peeter Paenurm.

„Õppimine on teoloogi jaoks uueneva enesehinnangu kujundamine. Õppimine on rikastav ühistegevus, milles omavahel üksteisega kokku lepitakse,“ kirjutab arvamusloos UI usuteaduskonna dekaan Randar Tasmuth.

Toimetaja Rita Puidet vestles Tallinna Mustamäe koguduse õpetaja Tiina Klementiga 12. juunil algavatest kirikupäevadest „Usk, lootus, armastus“. Päevade kava on mitmekülgne ja iga soovija leiab sealt kindlasti endale midagi põnevat. Paljud üritused tõlgitakse ka vene ja inglise keelde.

7. juunil tähistab juubelit Tartu praostkonna vikaarõpetaja, Tartu ülikooli praktilise teoloogia õppejõud ja Eesti Kiriku teoloogiline konsultant Kaido Soom. Juubelijuttu ajab tähtpäevalisega Eesti Kiriku endine peatoimetaja Sirje Semm.

4. juunil on Eesti lipu päev. Koos lipupäevaga meenutatakse tänavu eriliselt ka lipulaulu, millel nüüdseks on vanust sada aastat.

Paldiski kogudus saab kadunuks peetud küünlajalad tagasi.

Ukraina sõja ajal on Ukrainas tegutsev Moskva patriarhaadile alluv õigeusu kirik muutnud oma varasemaid seisukohti. Loe lähemalt välisuudistest!

Rubriigis „Uudiseid praostkondadest“ heidame pilgu Järva praostkonna Paide kogudusse ja Saarte praostkonna Pühalepa kogudusse.

Millised on meie piiskoppide sauade lood ja miks peapiiskop Urmas Viilma ostis 14. märtsil Roomast uue peapiiskopi saua, mille pühitses Ruhnu kirikus, vahendab peatoimetaja Liina Raudvassar.

Eesti Kirik kutsub oma lugejaid ja teisi huvilisi suvereisile Keilasse ja Vormsile! Reis toimub 29.–30. juunil.

„Mitte ilmaaegu ei peeta seda päeva kiriku sünnipäevaks. Seesama Vaim on kohal ja tegutseb kirikus tänini. Püha Vaim oma andidega ongi see, kes kiriku olevaks ja elavaks teeb,“ kirjutab nelipüha lehejutluses Võru praostkonna vikaarõpetaja Jaak Pärnamägi.

Lisa kommentaar