Aegviidu kiriku põrand tehti korda Nelijärve puhkekeskuse perenaise toel

Aegviidu kiriku põrand tehti korda Nelijärve puhkekeskuse perenaise toel

Aegviidu kirik (Foto: Regina Hansen)

Eelmisel suvel avastati, et Järva praostkonna alla kuuluva Aegviidu kiriku põranda all on vamm, kirjutab Järva Teataja. Sellest ajast peeti jumalateenitusi kiriku kõrval asuvas kogudusemajas. 

Algselt võeti üles kirikus üles osa põrandalaudu ja eemaldati mõningal määral ka seinalaudu, neid töid toetas omalt poolt Anija vald. Peagi selgus, et välja tuleb vahetada veidi üle poole põrandast. 30 000 eurot, mis põranda taastamise kuluks prognoositi, polnud vallal võimalik eraldada.

Heategija korraldas ise tööd ja tasus arved

Ambla ja Aegviidu koguduse õpetaja Tõnu Linnasmäe meenutas leheloos, et põranda taastamiseks hakati koguma annetusi, kuid väikese koguduse puhul on sellist summat väga keeruline kokku saada. Aegviidu koguduse mure jõudis aga Nelijärve puhkekeskuse perenaise Reet Purreni, kes sponsoreeris ja ka korraldas koos tuttava ehitusfirmaga kõik tööd.

Kogudus ei tea siiani, kui palju põrand tegelikult maksma läks. Heategija, kes algselt ka oma isiku avaldamist ei tahtnud ning soovis jääda salapäraseks annetajaks, summat avaldanud ei ole. 

16. juulil toimus aga EELK Aegviidu Aleksandri kirikus tänujumalateenistus, kus assessor Katrin-Helena Melder andis Reet Purrele üle peapiiskop Urmas Viilma tänukirja.

Aegviidu kogudus on väga tänulik kõigile kiriku korrastamise heaks annetanutele, olgu summa suur või väike. Tänu annetajatele saab nüüd näiteks paigaldada kirikule uued vihmaveerennid ja parandada sademete äravoolu.

Ambla kirik saab ilusa juubelikingi

Restauraatorid peavad mahavõetud akna juures nõu (Foto: Ave Prints/EELK Ambla Maarja kiriku Facebooki leht)

Aprilli keskel läks võeti tõstukiga alla kaks Ambla kiriku akent, mis läksid restaureerimisele. Kooriruumi altari kohal asuv aken, mida taastab Viljandimaa ettevõte Ajataju, peaks oma kohale tagasi jõudma augustikuus, mil Ambla kogudus tähistab pühakoja 770. aastapäeva. Ambla kiriku aastapäeva tähistatakse 13. augustil, kiriku nimepäeval.

Tööde tegemist on toetanud muinsuskaitseamet ja Järva vald, kuid ka kogudus peab panustama. “Kuna tähtpäevade puhul soovitakse ikka kingitusi teha, siis on nüüd hea võimalus meie väga vana, väärikat ja imeilusat kirikut aidata,” kirjutab Ambla koguduse organist Ave Prints koguduse Facebooki leheküljel. Kuna kogudus peab akna eest osaliselt ise tasuma, on hea võimalus sünnipäevakingi asemel teha annetus EELK Ambla Maarja koguduse arveldusarvele  EE732200001120132569. 

Lisa kommentaar