Märjamaa kogudusemaja akendele ilmusid ikoonid

Märjamaa kogudusemaja akendele ilmusid ikoonid

Pühapäeval, 30. juulil pühitses piiskop Tiit Salumäe neli ikooni Märjamaa kogudusemaja talvekirikus. Need on paigutatud idapoolsetele, altari kõrval olevatele akendele.

Tuntud vitraažikunstnik Andrei Lobanov, kelle originaallooming ehib paljusid Eesti pühakodasid, ei valmistanud Märjamaa talvekiriku jaoks vitraaže, vaid valis pleksiklaasile trükkimiseks välja ikoonikunsti klassikasse kuuluvad ikoonid.

Iga ikooni all on ookrikarva ristikujulise mustriga pind, mis jäljendab Märjamaa Maarja kiriku altarivõret (kavandanud arhitekt Illar Kannelmäe).

Ikoonide kavandi puhul soovis Andrei Lobanov kasutada heledat tonaalsust, et mitte muuta kirikuruumi hämaraks. Idee vormistas trükifailiks OÜ Primastella ning trükkis OÜ Print24. Ikoonid valmisid tänu annetaja toetusele.

Ikoonide valiku puhul on lähtutud kiriku tavast asetada altarist paremale poole Õnnistegija ning vasakule poole Jumalaema ikoon. Kuna Märjamaa kirik (ja nagu kohanimest võib aimata, ka kihelkond) kannab Maarja nime, on ka teised ikoonid seotud Jumalaemaga. Maarjast vasemale jääb peaingel Gabriel ning Õnnistegijast paremale poole püha Joosep.

Galerii fotod: Illimar Toomet

Lisa kommentaar