Andres Põder hõbedasel ordinatsiooniaastapäeval: “Sa hea ja ustav sulane…”

Andres Põder hõbedasel ordinatsiooniaastapäeval: “Sa hea ja ustav sulane…”

Vaimulike õnnistamine 10.09.2023 Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus (Foto: Regina Hansen)

15. septembril 1998 seadis toonane peapiiskop Jaan Kiivit jun Tallinna toomkirikus preestriametisse Aare Kimmeli, Jaan Nuga, Meelis-Lauri Erikssoni, Arvo Lastingu, Tiit Pädami, Kalle Kadaka, Henri Pahapilli, Urmas Viilma ja Joel Siimu.

Ordinatsiooni aastapäeval kõik asjaosalised Tallinna toomkirikus siiski kohal olla ei saanud. Enamik ametikohustuste tõttu, ning peapiiskop Jaan Kiivit ja õpetaja Henri Pahapill on tänaseks lahkunud igavikku. Joel Siim lausus aga 25 aasta tagusele ordinatsiooni ühispildile mõeldes, et fotol on tegelikult kolm peapiiskoppi. Kaks neist, tänane kirikujuht Urmas Viilma ja toonane Pärnu praost Andres Põder tookord veel ei teadnud, et neist kord peapiiskopid saavad. Iga tookord preestriks ordineeritu elutee on aga olnud viljakas ning kõik vaimulikud on järginud oma tõelist kutsumust kirikus.

Tallinna Piiskopliku Toomkoguduse abiõpetaja Joel Siim mäletab paljutähenduslikuna jumalateenistuse alguses kõlanud laulusõnu: “Tänu sulle õiekestest, mida teelt ma kogunud, tänu okkaist valusatest, mis mu käsi haavanud…” Neisse sõnadesse on kirjutatud kogu elu oma tõsiduses, nentis ta. “Kui päeva teema on tänulikkus ja selle vastand on tänamatus, siis kahetsegem täna isekust ja enesekesksust, tänamatust ja ärahellitatust ja seadkem oma elu kogu tema kirevuses Jumala ette. Olgu Jumalale tänu kõige eest.”

Tallinna Piiskopliku Toomkoguduse õpetaja Arho Tuhkru andis katedraalkiriku ülemkarjasele Urmas Viilmale ja Tallinna toomkiriku abiõpetajale üle sümboolsed kingitused koguduselt – pildid kodukiriku tuulelipust, mis suunda näitab. Teised Tallinna toomkirikus pühitsetud vaimulikud said tähtpäeva puhul kaunid sügisõied.

Peapiiskop emeeritus Andres Põder mõtles tagasi veerandsajandile, mil vaimulikud on võinud Issanda viinamäel teenida ja võttis selle töö viljad kokku pühakirja sõnadega: „Sa hea ja ustav sulane, sa oled olnud ustav pisku üle, ma panen su palju üle. Mine oma isanda rõõmupeole!”

Lisa kommentaar