Eestis on külas Siberi Kiriku piiskop

Eestis on külas Siberi Kiriku piiskop

Kohtumine kirikuvalitsuse majas

Neil päevil on EELK kutsel Eestis meie kirikul külas Siberi Evangeelse Luterliku Kiriku (SELK) piiskop Vsevolod Lõtkin koos abikaasa Darja Lõtkinaga. 

Vsevolod Lõtkini ordineeris 11. veebruaril 1993 Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus preestriks EELK peapiiskop Kuno Pajula ning ta asus teenima tookord EELK koguduste hulka kuulunud Ülem-Suetuki kogudust Siberis.

Pärast iseseisva Siberi Evangeelse Luterliku Kiriku asutamist 2003. aastal ja mitmeid läbirääkimisi naaberkirikutega uue kiriku tegutsema asumise üle Venemaal ordineeris EELK peapiiskop Andres Põder Vsevolod Lõtkini 6. mail 2007 Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus piiskopiks. 

Täna tegutseb SELK oma 20 kogudusega Moskvast Kamtšatkani. Kiriku keskus asub Novosibirskis. Kuna SELK teenida on ka praegu Siberis asuvad ajaloolised eesti kogukonnad ja kogudused, keskendusime tänasel kohtumisel just Siberi eestlaste vaimuliku teenimise küsimusele. 

Piiskop andis ülevaate eestlaste asualades ja külades toimuvast ning rääkis ka koostööst teiste Venemaal asuvate luterlike kirikuga. Kohtumisel osalesid lisaks piiskop Lõtkinile ja peapiiskop Urmas Viilmale diasporaapiiskop Tiit Salumäe, misjonikeskuse esindajana Leevi Reinaru ja kirikuvalitsuse välissuhete referent Kadri Eliisabet Põder.


Vaata ka:

Lisa kommentaar