Euroopa kirikute kokkusaamine Tallinnas toob Eesti meie partnerkirikutele lähemale

Euroopa kirikute kokkusaamine Tallinnas toob Eesti meie partnerkirikutele lähemale

Õp Triin Käpp 2018. aastal
EKK assamblee korraldustoimkonna juht Triin Käpp (Foto: Janek Mäggi)

Euroopa Kirikute Konverentsi (EKK) peaassamblee koguneb tänavu esmakordselt Eestis. Kavandatava peaassamblee läbivateks aruteluteemadeks on kirikute roll tänapäeva ühiskonnas ning töötamine ühise rahu ja inimõiguste nimel. Seetõttu pole Tallinna Kultuurikatlas 14. -20. juunini toimuv kiriklik suursündmus tähtis ja tähenduslik mitte üksnes kirikule, vaid ka ühiskonnale laiemalt, ütles EELK-poolse korraldustoimkonna juht õpetaja dr Triin Käpp ajalehele Eesti Kirik.

Tartu Ülikooli-Jaani koguduse õpetaja, EELK Konsistooriumi avalike suhete nõunik Tiin Käpp tõi sündmuse olulisust rõhutades välja, et peapiiskop on seda tabavalt võrrelnud poliitilisel maastikul Eesti eesistumisega Euroopa Liidu nõukogus. “See on meie võimalus tutvustada erinevatele kirikutele nii oma riiki, Tallinna linna, aga ennekõike erinevaid kirikuid Eestis ning nende koostööd. Ühiskonnale laiemalt on siin samuti mitu märgilist vaatepunkti – kirikute nähtavus ühiskonnas ühelt poolt, kuid tänases ajaloohetkes muidugi ka Euroopa erinevate kirikute koondumine Venemaa naaberriiki,” selgitas Käpp. 

Tähenduslik on ka maailma kirikute liidrite kogunemine sedavõrd lähedal Venemaa piirile, lisas vaimulik. “EKK sai loodud omal ajal muu hulgas sõjajärgse aja rahu ehitamise nimel. Seega on tegu kohati pigem naasmisega juurte juurde,” ütles ta ning lisas: “Kogu assamblee korraldamise ajal on korraldajad hoidnud Ukraina sõja temaatikal silma peal ning püüdnud leida õiget käsitlemisnurka, mis ei ruttaks sündmustest ette ega oleks seega ebarealistlik, vaid otsiks seda kohta, kus päriselt kirikutevahelisest dialoogist tulu võiks tõusta.”

Kirikute kokkusaamise peaettekanded keskenduvad kiriku rollile ühiskonnas, ütles Triin Käpp: “Vaatleme kiriku rolli poliitilise pilgu läbi, sotsioloogi vaatenurgast ning liigume sealt edasi oikumeenilise perspektiivi poole.” Suursündmused, nagu kõne all olev assamblee, annavad võimaluse suhelda väga erinevatel tasanditel – üksühene kogemuste vahetamine, kirikutevahelised suhted, suhted kirikliku ja ilmaliku sfääri vahel jne. 

Loe lähemalt:

Liina Raudvassar “EKK eesmärk on tuua inimesed kokku tulevikku vaatavate otsuste tegemiseks”, Eesti Kirik 26.04.2023

Lisa kommentaar