Euroopa Kirikute Konverentsi uueks presidendiks valiti õigeusu peapiiskop Nikitas

Euroopa Kirikute Konverentsi uueks presidendiks valiti õigeusu peapiiskop Nikitas

Uus EKK president Nikitas (Foto: Albin Hillert/EKK)

Täna lõppes Tallinnas Kultuurikatlas Euroopa Kirikute Konverentsi (EKK) peaassamblee, kus osales üle 300 delegaadi Euroopa 113 kirikust. Assambleel arutati kirikute rolli tänapäeva ühiskonnas ning töötamist ühise rahu ja inimõiguste nimel, fookusega Ukraina sõjaga seonduval.

Assambleel valiti EKK uueks presidendiks Oikumeenilise Patriarhaadi Thyateira ja Suurbritannia peapiiskop Nikitas ning asepresidentideks Inglismaa kiriku piiskop dr Dagmar Winter ja Saksa protestantliku kiriku õpetaja Frank Kopania

EKK uude nõukogusse valiti 17 liiget, sealhulgas Eestist EELK Tartu Ülikooli-Jaani koguduse õpetaja Triin Käpp.

Värske EKK president Nikitas peab oma ametiaja väljakutseks dialoogi arendamist väga erinevate Euroopa kirikute vahel, vähendamaks võõrahirmu. “Ma tahan, et minu suhted lähtuksid kristlikust armastusest, tõest ja aususest,” ütles ta. “Tahan aidata luua stabiilsust EKK kontorites, rahanduses ja suhetes.”

Assambleel toimus mitu Ukraina sõjale keskendunud istungit. “Üks asi on lugeda sõjast lehest või näha telerist, teine asi on aga kuulda sellest otse sõja ohvritelt ja ellujäänutelt,” ütles president Nikitas. Istungitel osalenud Ukraina vaimulike keskne sõnum oli, et vaatamata tohututele sõjahaavadele ja ohule, et Venemaa võib haarata tuumarelva, ei soovi ukrainlased rahu pelgalt rahu enese pärast, mis võrdsustaks ründaja ja rünnatava. Agressori senine käitumine on Ukraina vaimulike sõnul näidanud piisavalt ohumärke, mille kohaselt selline rahu ei kestaks kaua.

Euroopa Kirikute Konverentsi peaassambleed võõrustasid Eesti Evangeelne Luterlik Kirik ning Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik. 

Vaata ka:

Meeldib 1

Lisa kommentaar