Joel Luhamets: “Jumala eitamise variandid on inimese põgenemine Jumala eest“

Joel Luhamets: “Jumala eitamise variandid on inimese põgenemine Jumala eest“

Piiskop Joel Luhamets (Foto: Toomas Nigola)

Inimesed võivad Jumala eest põgeneda ja erinevaid veidrusi välja mõtelda, et põhjendada, et Jumalat ei olegi olemas. Mõnikord tehakse seda väärikalt, et „teadus ütleb nii“, tõdes piiskop Joel Luhamets novembris Kirikukogu ees peetud ja värskes koguduselehes Pauluse Kiri avaldatud jutluses.

Vaimulik meenutas mõistulugu: „Teadlane läheb Jumala juurde ja ütleb: „Tere, Jumal, sind ei ole meile enam vaja. Meie, teadlased, oskame ka teha inimese mullast nagu sinagi tegid.“ Jumal ütleb: „Ole hea, tee aga!“ Teadlane hakkab mulda kokku kraapima ja pori sõtkuma. Jumal ütleb: „Oot-oot! Kõigepealt tee muld ja pori ka!“

Luhamets tõdes, et kuulekus evangeeliumile ei tähenda siiski vaid Jumala olemasolu tunnistamist – seda tunnistab maailmas ju  valdav osa inimesi – vaid see tähendab enda usaldamist selle kätte, mida Jumal on meie päästmiseks teinud. „See on lahtilaskmine oma võimalustest, oma unistustest, oma teedest, oma kindlusest. See on enda usaldamine Jumala armu hoolde,“ tuletas piiskop Luhamets meelde õndsaks saamiseks vajalikku usulist hoiakut. Tegelikkuses on aga nii, et võime küll tunnistada Jumalat, aga hoiame ikka selle maailma oksast kinni.

Joel Luhamets tõi jutluses palju elulisi näiteid Jumala eitamisest, kuid jõudis üha tagasi selleni, et nagu muiste, oodatakse tänapäevalgi õndsaks saada soovijalt tingimusteta usaldamist ja kompromissideta kuuletumist.

Loe lisa:

Pauluse Kiri, jaanuar 2023

Meeldib 1

Lisa kommentaar