Kirikuvalitsuse majas Toompeal avati insiigniate väljapanek

Kirikuvalitsuse majas Toompeal avati insiigniate väljapanek

Näituse koostajad (paremalt) Janis Tobreluts ja Erkki Juhandi püsiekspositsiooni tutvustamas. (Foto: Kätlin Liimets/Eesti Kirik)

Toompeal EELK kirikuvalitsuse (konsistooriumi) maja teisel korrusel on valminud püsiekspositsioon Eesti luterliku kiriku piiskoppide insiigniatest ehk ametitunnustest. Piiskopil peamised ametitunnused on mitra ja sau ehk karjasekepp. Insiignia ülesanne on muuta väliselt äratuntavaks kandja amet või seisus.

Väljapaneku mõte tekkis konsistooriumi arhivaari Janis Tobrelutsul juba mitu aastat tagasi, viimaks aga tõukus ekspositsiooni valmimine just praegu peapiiskop Urmas Viilma juubelist ja on nõnda omamoodi kingitus ülemkarjasele, kes saab nüüd külalistele väärikat väljapanekut tutvustada. Iga esemega käib kaasas osake meie kiriku ajaloost.

Kõige olulisemaks eksponaadiks nimetab väljapaneku kaaskoostaja Erkki Juhandi piiskop Jakob Kuke saua, mis on ka siiani kasutuses. Tõsi, mitte küll igapäevaselt: et sau on üle 100 aasta vana, siis kasutab peapiiskop Urmas Viilma seda vaid erilistel sündmustel, näiteks ordinatsioonidel.

Lähemalt saab väljapanekust ja väljapandust lugeda ajalehest Eesti Kirik:

Meeldib 1

Lisa kommentaar