Vilniuses kohtused Baltimaade luterlikud piiskopid

Vilniuses kohtused Baltimaade luterlikud piiskopid

Balti piiskoppide konverents Vilniuses august 2023 (foto: Urmas Viilma)

Teisipäevast neljapäevani toimus Vilniuses, Leedus Balti luteri kirikute piiskoppide iga-aastane konverents. Eelmisel aastal kogunesid piiskopid Liepājas, Lätis ning aasta enne seda Haapsalus, Eestis.

Leedu konverentsi päevakorda kuulusid nii ühised hommikupalvused ja armulauaga jumalateenistus Vilniuse luteri kiriku katedraalis, samuti omavahelised nõupidamised ja ühine õhtusöögiosadus.

Kokkutulnud tutvusid katoliku kirikule kuuluva sakraalkunsti muuseumi ekspositsiooniga endises nunnakloostris ja peaingel Miikalelile pühitsetud endises kirikus. Samas toimus ka kohtumine Vilniuse katoliku kiriku abipiiskopi Darius Trijonisega, kes andis põhjaliku ülevaate katoliku kiriku olukorrast Leedus, sealhulgas vaimulike ettevalmistusesest ning riigi ja kiriku suhetest.

Omavahel arutasid Balti piiskopid septembris Krakówis, Poolas toimuva Luterliku Maailmaliidu üldkogu ettevalmistuse käiku. Samuti andsid Leedu, Läti ja Eesti piiskopid ülevaate üldisest olukorrast asukohariikides ja oma kirikutes. Eraldi arutati suhete olukorda Venemaal asuvate luterlike kirikutega ja Ukraina kirikute toetamist ja põgenike vastuvõtmise küsimusi.

Vilniuse konverentsil võõrustas teiste Balti kirikute piiskoppe Leedu Evangeelse Luterliku Kiriku piiskop Mindaugas Sabutis, keda aitas kirikuvalitsuse liige Milita Poskiene. Läti Evangeelset Luterlikku Kirikut esindasid piiskop Rinalds Grants, piiskop Hans Martin Jonsson, piiskop Einārs Alpe, piiskop Uldis Gailitis ja Riia toompraost Dzintars Laugalis. Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku delegatsiooni kuulusid peapiiskop Urmas Viilma, piiskop Tiit Salumäe, piiskop Joel Luhamets ja kantsler Andrus Mõttus.

Järgmise aasta suvel loodetakse kohtuda Balti piiskoppide konverentsi raames taaskord Eestis.

Meeldib 1

Lisa kommentaar