Laura Vilbiks: „Kliimamuutused on minu arust kõige suurem eksistensiaalne oht inimkonnale.“

Laura Vilbiks: „Kliimamuutused on minu arust kõige suurem eksistensiaalne oht inimkonnale.“

Laura Vilbiks CECi assamblee meediakoordinaatorina koosolekul EELK konsistooriumis (Foto: EELK arhiiv)

Kaarli koguduse liige Laura Vilbiks Kristlasena õhutab ta ka kirikut keskkonnateemadega tegelema. Keskkonnateemadel kirikuga seonduvalt rääkis ta äsja ajalehes Postimees ilmunud intervjuus ja hiljuti ka ajalehes Eesti Kirik.

„Lisaks sellele, et kirik on institutsioon, on see ka moraalne kompass. Minu arust on kirikul lausa kohustus rääkida keskkonnateemadest ja -eetikast ja soovitada inimestel elada keskkonnasõbralikumalt,“ leidis ta. Ehkki kirikus on tema sõnul olnud häid algatusi, nagu näiteks Eesti Kirikute Nõukogu loodushoiu teema-aasta 2020. aastal, mille raames valmisid paljud head artiklid ja toimus seminar, tasuks Vilbiksi arvates keskkonnateemasid regulaarsemalt esil hoida. Nii näiteks võiks selle teha kirikuaasta osaks ja tähistada septembris loodushoiukuud. Seda enam, et keskkonnateema on vaesuse tema sõnul ka üks neist, mis kristlikele noortele korda läheb.

Laura Vilbiks põhjendas ka, miks siiski on vajalikud kiriku aktiivsed sõnavõtud ühiskondlikel teemadel. Ta tunnistas, et veel paari aasta eest oli ta sellistel puhkudel ka ise kriitiline, kuid tema vaade on selles küsimuses aja jooksul muutunud. „Praegu arvan, et kirikul on täielik õigus seda teha, kuna kirik on samamoodi huvigrupp nagu kõik teisedki. Kiriku rolli huvigrupina ei tohiks kuidagi pisendada lihtsalt sellepärast, et eestlastel on mõnel juhul negatiivne suhe kirikuga.“

Laura Vilbiks lõpetab praegu magistriõpinguid filosoofias, keskendudes muuhulgas keskkonnafilosoofiale. Äsja alustas Vilbiks tööd Eestimaa Looduse Fondis kliimapoliitika eksperdina. Ta on ka suvel Tallinnas toimuva CEC Assamblee, kirikliku suursündmuse meediasuhete koordinaator.


Loe lisa:

Lisa kommentaar