Leili Muuga maalib vabadust, vaikust ja valgust

Leili Muuga maalib vabadust, vaikust ja valgust

Kunstniku retrospektiivnäitus Tallinna Jaani kiriku galeriis on avatud 17.01.-19.02.2023
Näituse avamine on 19. jaanuaril kell 17.00.

Tallinna Jaani kiriku galeriis on 17. jaanuarist 19. veebruarini avatud Eesti ühe vanema põlvkonna silmapaistva maalikunstniku Leili Muuga retrospektiivnäitus.

Leili Muuga (1922-2016), kelle sünnist möödus äsja 100 aastat on üks eesti sõjajärgse kunstiajaloo tähelepanuväärsemaid maalijaid. Ta sündis 14. novembril 1922. aastal Altais Venemaal. Maalimist õppis 1947–1951 Tartu Riiklikus Kunstiinstituudis ning lõpetas õpingud Tallinnas 1953. aastal Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis. Aastail 1962–1977 töötas ta samas koolis õppejõuna, seejärel tegutses vabakunstnikuna.

Kui oma loometee algul tunti Leili Muugat eelkõige kompositsioonimaalija ning portretistina, siis aja möödudes hakkas tema pintsli alt tulnud töödes järjest suurema inspiratsiooniallikana esinema loodus. Niihästi tema meisterlikud lillemaalid kui lummavad maastikuvaated kõnelevad kunstniku erilisest sidemest teda ümbritseva maailmaga, tema vaimustusest looduse ilu üle. 2008. aastal „Saarte Häälele“ antud intervjuus on ta öelnud: “See, mis toimub looduses, on ikka midagi võrratut. Mul on heameel olnud maalida looduse loodud pilte. Nii olen ise saanud loodusega suurema kontakti ja pakkunud oma maalide kaudu Eestimaa, sealhulgas Saaremaa ilu ka kunstisõpradele. Ma tunnen end kõige paremini looduses, kuskil mere ääres või metsas.”

Möödunud sajandi lõpukümnenditest alates liikus Leili Muuga oma maalides järk-järgult abstraktsuse poole. Helgus, avarus, vabadus, vaikus, valgus – need on teemad, mis läbivad paljusid tema teoseid punase niidina, tõustes esile just kontrastina meid ümbritsevale lõputule tormamisele ja infomürale ning kunstniku südamevalule armastatud looduse käekäigu pärast. Mida napim on pildikeel, seda rohkem kõnelevad sügavamad mõtted ja lugu.

Retrospektiivnäitus on põgus kummardus Leili Muugale nende imepäraste hetkede ja mõtiskluste eest, mida tema pintslitõmbed on läbi armastuse ja hoolimise aastate jooksul lõuendile talletanud.

Kirik avatud T-R 10.00–16.00, K 10.00–18.00
Näituse kuraator Erkki Juhandi, erkki.juhandi@eelk.ee

Lisa kommentaar