Tallinna Toomkool on oma kodus tagasi

Tallinna Toomkool on oma kodus tagasi

Tallinna Toomkool

Tallinna Toomkooli direktor Egle Viilma ning Riigi Kinnisvara SA juhataja Kati Kusmini kirjutasid täna alla 30-aastase hoonestusõiguse seadmise lepingule Toomkooli ajaloolise hoone kasutamiseks. “See tähendab, et Tallinna Toomkool on oma kodus tagasi ja vähemalt järgmised kolmkümmend aastat on meile antud aeg ennast Toompea majas püsivalt sisse seada ja kooli edasi arendada,” tõdetakse kooli pressiteates.

24. jaanuaril 2011 kanti Tallinna Toomkooli Sihtasustus ametlikult registrisse ja Tallinna Toomkool sai pärast aastakümnete pikkust pausi taas avatud. Kooli põhikirjas oli unistuse ja palvena kirjas ühe olulise eesmärgina naasta 1939. aastal II maailmasõja hakul maha jäetud koolihoonesse. 

Kulus pisut enam kui kümme aastat läbirääkimisi erinevate valitsuste ministrite, nõunike ja ametnikega, mis viisid 2022. aasta suveks tulemuseni, et Tallinna Toomkooli põhikooli 5. – 9. klassid võisid kolida Toom-Kooli 11 (senise Tallinna Balletikooli) hoonesse. Uus õppeaasta 2022/2023 algas 1. septembril nende jaoks juba Tallinna Toomkooli ajaloolises hoones. Sellega ei olnud siiski tagatud koolihoone kasutamise võimalus pikemas perspektiivis, sest hoone kasutamise aluseks oli kõigest üürileping Tallinna Toomkooli Sihtasutuse ja Riigi Kinnisvara AS vahel. Läbirääkimisi hoonestusõiguse lepinguni jõudmiseks jätati. 

18. jaanuaril 2023 sõlmisidki Tallinna Toomkooli SA koolijuhist juhataja Egle Viilma ning Riigi Kinnisvara SA juhataja Kati Kusmin notari juures 30-aastase hoonestusõiguse seadmise lepingu. See tähendab, et Tallinna Toomkool on oma kodus tagasi vähemalt järgmiseks kolmkümneks aastaks. See aeg on antud selleks, et kool saaks ennast Toompea majas taas püsivalt sisse seada ja kooli edasi arendada. 

Tallinna Toomkool taastati 2011. aastal ja tegutseb 2022/2023 õppeaastal 240 õpilase ja 45 koolitöötajaga kahes vanalinna majas. Tallinna Toomkooli algkooli maja asub Raeapteegi kõrval Apteegi tänaval ja põhikooli hoone Toompeal ajaloolises koolihoones, kus peaaegu 60 aastat tegutses Tallinna Balletikool.

Lisa kommentaar