Selle nädala hommikumõtiskluste kaasteeline on Triin Käpp

Selle nädala hommikumõtiskluste kaasteeline on Triin Käpp

Õpetaja Triin Käpp (Foto: Vikerraadio arhiiv)

Selle nädala Vikerraadio hommikumõtisklused sisustab Tartu Ülikooli-Jaani koguduse õpetaja Triin Käpp. Hommikuminutitel keskendub vaimulik inimese usulisele arengule läbi elukaare. Mõtisklustes tugineb ta oma jaotusel James W. Fowleri 1970. aastatel läbi viidud tervet inimese elutsüklit hõlmavale uurimusele, kuid mitte ainult.

Teisipäevasel hommikumõtisklusel keskendus Triin Käpp eelkoolieale ja eriti selle nooremale otsale, mil pannakse alus inimese väärtusilmale. Seda usulise arengu etappi kirjeldas vaimulik vaimustava ajana, “kus hambahaldjad, päkapikud ja Jeesus kõik üksteise kõrval sõbralikult toimetavad ning maailm on nii tohutult ilus”.

Selline maailmapilt võib ka vanemates segadust tekitada, märkis vaimulik, sest “mis saab kui piirid kaovad, pärismaailma ja muinasmaailma vahel?”

Kolmapäeva hommikul keskendus Triin Käpp usulise arengu teisele astmele, millest alates ei saa kindlat vanust enam määratleda. See on aeg, mil võetakse omaks lood, uskumused ja kombed, mis käivad ühe süsteemse uskumuse juurde. Usk peaks selles etapis olema midagi selget, mis annab must-valgeid vastuseid. Samal ajal hakkab eristuma, mis on reaalne, mis kujuteldav. Tähtis on kuuluvustunne. Neljapäeval jõuabki jutujärg selleni, kes on selles usulise arengu etapis “meie”, kes “nemad”.

Vaimulikud hommikumõtisklused on üks osa hommikusest raadioprogrammist (Vikerraadios argipäeviti kell 6.35, nädalavahetusel kell 7.35, Klassikaraadios argipäeviti kell 7.15), mis valmivad alates 1989. aastast koostöös Eesti Kirikute Nõukoguga ja saated on eetris nädalaste tsüklitena, et järgemööda saaksid sõna kõikide liikmeskirikute ning koguduste esindajad.

Mõtisklusi saab järelkuulata aadressil: vikerraadio.err.ee.

Lisa kommentaar