Meediaväljaanded esitavad vaimulik Jaan Tammsalu teenimise peatamise kohta küsimusi

Meediaväljaanded esitavad vaimulik Jaan Tammsalu teenimise peatamise kohta küsimusi

Kuvatõmmis Õhtulehest

EELK kirikuvalitsus peatas oma otsusega 12. juunist kuni 1. septembrini Eesti ühe tuntuma vaimuliku, Tallinna Jaani koguduse õpetaja Jaan Tammsalu tegevuse Tallinna Jaani koguduse õpetajana.

9. juunil avaldas vaimulik koguduse veebilehel kirja, milles märkis, et on alates mai lõpust haiguslehel. „Kirjutasin peapiiskopi palvel 29.05.2023 avalduse, milles soovisin saada kuni 1. septembrini ravipuhkust. EELK konsistoorium tegi minu puhkuseavalduse ja peapiiskop Urmas Viilma ettepaneku põhjal 6.06.2023 otsuse peatada alates 12. juunist kuni 1. septembrini ka minu tegevus vaimulikuna. See annab mulle võimaluse ligi kaks ja pool kuud puhata ja oma tervist parandada. Kindlasti on see piisav aeg ka selleks, et teha tulevikuplaane ja seada mõni asi oma isiklikus elus korda. Loodan väga, et saan seda teha nii, et ei pea selle kohta täpsemaid selgitusi jagama. Eks igaüks meist soovib, et meie eraelulised probleemid jääksid vaid meie enda ja meie lähedaste asjaks.“

Koguduse lehel seisev postitus äratas tähelepanu meedias ja 11. juunil vastas EELK Konsistooriumi kantselei Postimehe küsimustele: “EELK konsistoorium peatas õpetaja Jaan Tammsalu tegevuse vaimulikuna alates 12. juunist kuni 1. septembrini 2023 seoses tema isikliku sooviga saada tervisepuhkust. Kuna seoses Jaan Tammsalu eraeluga on tekkinud ka mõned küsimused, lisandus säte vajadusest tegevuse peatamiseks asjaolude selgitamise ajaks. Kirikuseadustiku § 90 alusel ameti peatamist tuleb ette väga harva ning see ei ole mõeldud karistamiseks, vaid vaimuliku isikliku sooviavalduse alusel ning ka asjaolude selgitamiseks aja võtmiseks. Jaan Tammsalu jaoks tähendab see, et seni, kuni asjaolud ei ole selged ja puudub ka selgus edasise suhtes, ei saa ta tegutseda EELK vaimulikuna.”

Samale Jaani koguduse Facebooki postitusele viitas ka tänane Õhtuleht. Väljaanne kirjutas, et on püüdnud saada selle kohta kommentaari vaimulikult endalt; seda saamata pöördus leht peapiiskop Urmas Viilma poole. Peapiiskop kommenteeris lehele: „Ta on abielu rikkunud. On antud aeg selleks, et ta tegeleks meele parandamisega ja teeks oma asjad korda, aga samamoodi on antud ka kogudusele aeg selleks, et arutada, mismoodi olukorda lahendada.“

Täna, 26. juunil ilmus Tallinna Jaani koguduse kodulehel juhatuse esimehe Peeter Raudsepa info koguduse suvisest töökorraldusest. Postituses seisab: “Jaan Tammsalu, kes on sel suvel teenimisõiguseta, jätkab oma muu poolelioleva tööga Tallinna Jaani koguduses, tema valdkonnaks jäävad kõik kiriku majandamis- ja ehitusasjadega seotud küsimused. Temaga on selleks sõlmitud leping augusti viimase päevani.”

Loe lisa:

Artiklid 26.06.2023 Õhtulehes, Elu24s, Delfis

Lisa kommentaar