Õppepäev on pühendatud kirikulaulude autorile  Paul Gerhardtile

Õppepäev on pühendatud kirikulaulude autorile Paul Gerhardtile

Paul Gerhardt (Foto: Wikimedia Commons)

10. märtsil Usuteaduse Instituudis toimuv koolituspäev “Luterlik ortodoksia ning müstika Paul Gerhardti (1607-1676) elus ja loomingus” annab ülevaate barokiaja ühest tuntuimast kirikulaulu autorist, kelle loomingut on eestikeelsesse lauluraamatusse kaasatud oluliselt suuremal määral kui teiste autorite tekste.

Õppepäeval uuritakse, kuidas on Saksamaalt pärit Paul Gerhardt saavutanud sellise populaarsuse eestikeelsetes lauluraamatutes. Kui näiteks Martin Lutheri kirikulaulud laulud omavad peamiselt õpetuslikku iseloomu, siis Gerhardtil lisandub sellele ka poeetiline briljantsus, mis on säilinud ka enamikes tõlgetes. Gerhardti retseptsiooni kõrgpunkt jäi 19. sajandi lõppu ja see püsis stabiilselt samal tasemel kuni Eesti taasiseseisvumiseni ning Kiriku Laulu ja Palveraamatu ilmumiseni.

Õppepäeval antakse ülevaade Paul Gerhardti ajastust ja seda mõjutanud teguritest, samuti lauluraamatute kujunemise ajaloost ning barokklüürika üldiseloomustusest. Kõne alla tuleb 30-aastane sõda ning selle mõjud kiriklikule elule ja tegevusele.

Paul Gerhardti mõjutasid  Wittenbergi ülikool ja Opitzi reform. Vaadeldakse Gerhardti suhet barokkluulega. Keskendutakse luterlikule ortodoksiale Paul Gerhardti elus ja loomingus. Lähemalt uuritakse evangeelse müstika kujunemist ning selle väljundeid evangeelses kirikulaulus. Teema juures saab tähelepanu ka kirikulaul meloodiate aspektist.

Õppepäevast pühendatakse suurem osa eestikeelsetele lauludele, lähemalt vaadeldakse üksikuid Gerhardti tõlkeid ning tema laulude retseptsiooni rahvasuus, sh ka vaimulikke rahvalaule. Päeva lõpus antakse ülevaade ka samal teemal ilmunud kirjandusest ning tehakse kokkuvõtteid.

Koolituse viib läbi vaimulik ja kirikumuusik Kristel Neitsov-Mauer.

Registreerimine kestab 9. märtsini, koolituse hind on 15 eurot. Registreeru siin

Meeldib 1

Lisa kommentaar