Peapiiskopi EELK nimel tehtud ettepanek: perekonnaseaduse muutmise peab otsustama rahvahääletus

Peapiiskopi EELK nimel tehtud ettepanek: perekonnaseaduse muutmise peab otsustama rahvahääletus

Hetk Riigikogu õiguskomisjoni istungilt (Foto: peapiiskop Urmas Viilma Facebooki leht)

Peapiiskop Urmas Viilma osales 7. juunil Riigikogu õiguskomisjoni koosolekul, et esitleda EELK arvamust perekonnaseaduse muutmise seaduse eelnõu kohta.

EELK nimel esitas peapiiskop järgmised arvamused:

1. EELK ei nõustu abielu kehtestamisega samast soost paaride liiduna, kuna peab seda nii Eesti Vabariigi põhiseaduse esialgse mõtte kui ka Piibli õpetuse vastaseks.

2. Avaldame rahulolematust põhjendustega, millega õigustatakse perekonnaseaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu kiireloomulist menetlemist.

3. Nõustuda ei saa, et eelnõu vastuvõtmise järel võib tekkida olukord, kus ema ja tema samast soost abikaasa poolt lapsendatud laps jääb ilma õigusest teada, kes on tema bioloogiline isa.

4. Avaldame rahulolematust, et Eestis tegutsevate kirikute vaimulikke, kellel on abielude riikliku sõlmimise õigus, pole arvatud eelnõu kaudu mõjutatavate isikute sihtrühma.

Kokkuvõtteks tegi peapiiskop Viilma EELK nimel ettepaneku peatada perekonnaseaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu menetlemine: “Kuni Eesti kodanikud ei ole rahvahääletusel mõtestanud uuesti 1992. aasta rahvahääletusel vastu võetud Eesti Vabariigi põhiseaduse § 27 nimetatud abikaasade tähendust, ei ole perekonnaseaduse muutmine, eesmärgiga võimaldada kahel täisealisel füüsilisel isikul sõlmida abielu sõltumata nende soost, õigustatud ega põhjendatud.”

Eesti Kirikute Nõukogu esindasid õiguskomisjoni istungil asepresident Erki Tamm ja täitevsekretär Vilver Oras. Eesti Evangeelset Vennastekogudust esindasid õpetaja Eenok Haamer ja Mart Rannut. MPEÕK seisukohti esindas preester Daniel Lepisk ja Mähe Baptistikogudust pastor Ruudi Leinus. Eile esindasid Eesti Rooma-Katoliku Kiriku seisukohti piiskop Philippe Jourdan ja Erik Salumäe. Koosolek toimus kokku kolme tunni vältel.

Allikas: peapiiskop Urmas Viilma Facebooki leht

Lisa kommentaar