Siberi luterliku kiriku piiskop Vsevolod Lõtkin käis Eestis mentorkirikul külas

Siberi luterliku kiriku piiskop Vsevolod Lõtkin käis Eestis mentorkirikul külas

Kohtumine EELK Konsistooriumis (Foto: peapiiskop Urmas Viilma Facebooki leht)

Läinud nädalal Eestit külastanud Siberi evangeelse luterliku kiriku (SELK) peapiiskop Vsevolod Lõtkin on 30 aastaga üles ehitanud kiriku, mis ulatub Moskvast Kamtšatkani.

Praegu luterliku kiriku Novosibirskis asuvas keskuses töötav Lõtkin sattus noore mehena 1987. aastal Eestisse juhuslikult. Nimelt tahtnud luterlasi otsiv Siberi noormees hoopis Leningradist Riiga sõita, aga et Riia rongile pileteid ei olnud, ostis ta pileti Tallinna, et lasta end luteri kirikus ristida.
Mõni aasta hiljem juba vaimulikuks pürgides sai ta Tallinnas praktilist koolitust ja tegi konsistooriumis eksami. 1993. aastal ordineeris Eesti evangeelse luterliku kiriku (EELK) peapiiskop Kuno Pajula ta õpetajaks. Teenima hakkas Lõtkin Ülem-Suetuki eestlaste koguduse abiõpetajana. Siberi kiriku iseseisvumise järel 2003. aastal ordineeriti vaimulik 2007. aastal Tallinna piiskoplikus toomkirikus peapiiskopiks.

Vsevolod Lõtkin on ka Siberis elava umbes paari tuhande eestlasest koguduseliikme hingekarjane. Suurem osa neist elab Siberi eri linnades, rääkis ta ajalehele Lääne Elu antud intervjuus. Üldine luterlaste arv Venemaal ületab vaevalt 20 000 inimest ning Venemaal on kolm eraldi jurisdiktsiooniga luteri kirikut.
“Novosibirskis on suurem osa meie koguduse liikmetest kõrgharidusega, mitmed on ka doktorikraadiga. Samuti on lood Tomskis. Siin peab paika, et luterlus on haritud inimeste religioon,” rääkis piiskop ajalehele.

Tallinnas kohtus Siberi kirikujuht peapiiskop Urmas Viilmaga. Räägiti Siberi eestlaste vaimulikust teenimisest, Vsevolod Lõtkin andis ülevaate eestlaste asualades ja külades toimuvast ning rääkis ka koostööst teiste Venemaal asuvate luterlike kirikutega. Kohtumisel osalesid ka diasporaapiiskop Tiit Salumäe, misjonikeskuse esindaja Leevi Reinaru ja kirikuvalitsuse välissuhete referent Kadri Eliisabet Põder.

Eestist suundus peapiiskop Lõtkin koos abikaasaga Lätti, seejärel aga Saksamaale konverentsile. Saksamaalt sõidab vaimulik 16. oktoobril Eesti kaudu tagasi koju.


Loe lisa:

Lisa kommentaar