Tallinna praostiks valiti Toompea Kaarli koguduse õpetaja Jaak Aus

Tallinna praostiks valiti Toompea Kaarli koguduse õpetaja Jaak Aus

Tallinna sinodil 16.03.2023 vasakult: Mikk Leedjärv, Jaak Aus, Urmas Viilma, Jaan Tammsalu ja Arho Tuhkru

Tänase (16.03) Tallinna Jaani kirikus toimunud Tallinna praostkonna sinodil valiti uueks praostiks Toompea Kaarli koguduse õpetaja Jaak Aus ja abipraostiks Mikk Leedjärv. Praostkonna sekretärina asub tööle Tallinna Piiskopliku Toomkoguduse abiõpetaja Joel Siim. Valiti ka uus kaheksaliikmeline praostkonna nõukogu.

Ameti panid maha 22 aastat Tallinna praosti ametit pidanud Jaani koguduse õpetaja Jaan Tammsalu ja abipraost, Tallinna Piiskopliku Toomkoguduse õpetaja Arho Tuhkru, samuti senine praostkonna sekretär Aili Paas.

Anti välja kaks aasta teo tunnustust: Kaarli Kooli gümnasiumiastme avamine ja Tallinna toomkiriku tornikiivri restaureerimine.

Võeti vastu ka Tallinna linnapea tervitus, kuulati ära praosti ja peapiiskopi ülevaated viimase aasta jooksul toimunu kohta ja kinnitati praostkonna 2023. aasta eelarve.

Senine praost Jaan Tammsalu sõnas Tallinna Jaani koguduse ja kiriku Facebooki lehel avaldatud kommentaaris:

„Vaatasin pisut ajalugu ja 36 aastast, mis olen kirikus vaimulikuametis ja tsipake varem ka praktikandina teeninud, olen ma 22 aastat täitnud praosti kohuseid. Seda on päris palju. Iga nelja aasta pärast valitakse uuesti – või ei valita. Mul on õnnestunud praost olla seitse aastat Viljandi praostkonnas ja sealt ära tulles üsna peagi saada ja jääda valituks Tallinna praostkonnas.

Kui ma vaatan natuke ettepoole, siis kahe aasta pärast on käes ametlik pensioniaeg. Mul on olnud pikalt päris selge kindlus, et nüüd küll aitab ja pole mõistlik vastu võtta veel nelja-aastast ametiaega ametis, mis nõuab päris palju tööd ja aega. Mitte mingil juhul ei tahtnud ma enam selles ametis jätkata. On viimane aeg anda nooremale teatepulk üle. Muidu mõni veidi noorem ja tragim ei saagi, sest mina istun nagu tukunui kogu aeg ees ja mine tea, kui palju paremaks võiks minna, aga mina ei lase.

Nii et üks suur kohustus ja vastutus jääb mul nüüd ära. Praostil on päris palju ülesandeid ja kohustusi. Ajast, mis nüüd üle jääb, jääb vast midagi endale ja midagi kindlasti ka kogudusele. Saan ehk kogudusetööd pisut suurema intensiivsusega teha.

Kiriku uue seaduse järgi on peapiiskop see, kes nimetab sinodile praostikandidaadi. Sinodi osa on hääletamisega peapiiskopi otsust kas kinnitada või mitte. Sellel sinodil peapiiskop oma uue kandidaadi siis ka esitas. Selleks oli Toompea Kaarli, Eesti suurima koguduse õpetaja Jaak Aus. Sinod kinnitas.
Abipraostiks kinnitati uue praosti poolt välja pakutud Viimsi koguduse õpetaja Mikk Leedjärv. Nii et senised praost ja abipraost lõpetasid ja nende kohustuste täitmisega jätkavad kaks järgmist meest. Jaksu ja tarkust neile!

Meie koguduse sekretär Aili Paas, kes on minu praostiksolemise ajal oma põhitöö kõrvalt ka praostkonna sekretäri ülesandeid täitnud, lõpetab loomulikult koos minuga. Sekretärina on lubanud praostkonnas tegutsema hakata JOEL SIIM, kes on Tallinna Piiskopliku Toomkoguduse abiõpetaja. Hästi korrektne inimene – usun, et ta saab selle tööga kenasti hakkama.

Nii et terve seltskond lahkus korraga ja uus seltskond korraga võtab üle. Aga me, vanad olijad, anname kindlasti oma teadmisi uutele edasi, kui keegi küsima tuleb.“

EELK kogudused on piirkondlikult koondunud praostkondadeks, mida juhivad praostid. Praosti valib neljaks aastaks ametisse praostkonna esinduskogu ehk sinod ning valitud praosti kinnitab ametisse konsistoorium.

Praostkonna sinodi valitavad liikmed on iga koguduse nõukogu poolt enda liikmete hulgast neljaks aastaks valitud kaks ilmikliiget. Ameti poolest on sinodi liikmed praost, praostkonna koguduste õpetajad, abiõpetajad, diakonid ja praosti alluvuses töötavad vikaarvaimulikud. Peapiiskopil, piiskopil või nende esindajal on samuti õigus sinodi koosolekust hääleõigusega osa võtta.

Meeldib 1

Lisa kommentaar