Tallinna Toomkiriku torni ajanäitaja ja kirikutorni kiviosa restaureerimine on valmis

Tallinna Toomkiriku torni ajanäitaja ja kirikutorni kiviosa restaureerimine on valmis

Tallinna Toomkiriku ajanäitaja restaureerimine (foto: Toomkiriku koduleht)

Tallinna Toomkiriku tunnikell ehk ajanäitaja sai valmis koos torniga 1779. a. Valajameister G. J. Hammerbeck valas täis- ja veerandtunni löögikellad. Neli numbrilauda maalis J. F. Lehmann mustaks, ääred kullati ja keskosa tehti sinine. Aja jooksul on algne viimistluslahendus kaduma läinud. Peensepp valmistas iga numbrilaua juurde ühe osuti ja pannalsepp kuldas need, samuti kullati numbrid. Üks algne osuti on ka säilinud. See on konserveeritud ja on vaatamiseks välja pandud kiriku kellatoas.

Mõnigi kord on tõstatunud küsimus teise osuti lisamisest, sest tegemist on ainulaadse üheosutilise sihverpaaldiga, ent siiani on ajalooline tunnikella lahendus püsima jäänud. Toomkoguduse õpetaja Arho Tuhkru sõnul on Toomkirik selle üle uhke, sest eriti palju sellist lahendust enam ei kohta ja selle kellaaja lugemiseks peab varuma veidi rohkem aega. Kellaosuti ja numbrite restaureerimisega tegeles Martin Bristol ja torni kivisoa tegi OMA Fassaad OÜ, tellingutööd Ramirent AS. Nüüdseks on ka tornikellade kellatoa luugid restaureeritud, samuti kõik kirikutorni avatäited.

Toomkiriku tunnikellade sihverplaadid ja torni kiviosa restaureerimistööd läksid maksma rohkem kui 260 000 eurot. Restaureerimistööd on tehtud toomkoguduse, Tallinna linna ja lahkete annetajate heas koostöös!

Kogudus on tänulik kõigile, kes saavad kogudust aidata tunnikella restaureerimise eest tasumisel. Toetuse saab kanda:

EELK Tallinna Piiskoplik Toomkogudus
SEB Pank EE401010022002639007


Vaata ka:

Meeldib 1

Lisa kommentaar