In memoriam: Raivo Asuküla

In memoriam: Raivo Asuküla

Õp Raivo Asuküla (Foto: Viljandi praostkonna leht sotsiaalmeedias)

Aja ja igaviku Jumal on kutsunud enese juurde vaimuliku, reservohvitseri ja kaitseliitlase Raivo Asuküla, kes oli 27 aastat Paistu Maarja koguduse õpetaja ja hingekarjane.

Raivo Asuküla sündis 28. veebruaril 1948 Tartumaal Ahjas. Ta leeritati 1972. aastal Vastseliina koguduses.

Õpingute ajal Tihemetsa Sovhoostehnikumis tutvus Raivo Asuküla Saarde koguduse legendaarse õpetaja ja teoloogiaprofessori Elmar Salumaaga ning sellest tutvusest innustatuna alustas ta 1980. aastal õpinguid EELK Usuteaduse Instituudis. Pärast instituudi lõpetamist ordineeriti ta 1990. aasta 28. veebruaril EELK aseõpetajaks ning sama aasta 21. septembril anti talle õpetaja õigused ja ametirist.

Raivo Asuküla teenistuskäik Eesti kirikus oli lihtne: ta teenis aastail 1990-2017 järjepidevalt EELK Paistu kogudust, olles selle koguduse hingekarjane ühtekokku 27 aastat. Sellesse aega jäi hulk suuri ja murrangulisi muutusi nii kiriku kui kogu rahva elus ning need mõjutasid ka Raivo Asuküla tööd ja teenimist: omariikluse ja vaba rahvakiriku taastamine, kogudusele tagastatud varade haldamine, paljude inimeste ristimine, leeritamine ja laulatamine, pühapäevakooli ja kirikliku diakooniatöö ülesehitamine.

Raivo Asuküla ametiajal tehti Paistu kirikus nii suuremaid kui väiksemaid remonditöid. 2005. aasta jaanuaritormis kaotas kirik juba vahetatud katuse ning see oli vaja uuesti ehitada. Praktilise meelega ja tööd mittekartvana asus Raivo Asuküla taastama ka Mõisaküla kirikut, mille hooldajaõpetaja ta oli aastatel 1991-1996.

Aastatel 1992-1994 oli Raivo Asuküla EELK kirikukogu liige. 1. veebruaril 2017 siirdus ta emerituuri, kuid jätkas veel mitme aasta vältel Paistu pastoraadis palvetundide pidamist.

Lisaks koguduseõpetaja tööle pidas Raivo Asuküla muidki ameteid. 1990. aastatel töötas ta mõnda aega vanglakaplanina Viljandi Noortevanglas, aastail 1994-1998 oli ta Ramsi Lasteaia-Algkooli juhataja.
Raivo Asuküla jaoks olid väga olulised isamaalisus ja riigikaitse. Ta oli Kaitseliidu liige alates 24. veebruarist 1992, alustades malevlasena Sakala maleva Karksi malevkonnas. Hiljem tegutses ta ka rühmapealiku ja laskeinstruktorina. Aastatel 2010- 2012 oli ta Karksi malevkonna pealik. Tema laskeoskust on hinnatud Kaitseliidu esiküti märgiga.

Raivo Asuküla osales 1997. aasta suvel teisel reservkaplanite kursusel KOK-2, mille lõpetamisel andis president Lennart Meri talle lipniku auastme. Aastatel 1998-2012 oli ta Sakala maleva kaplan. Viimased 10 aastat kuulus ta Tartu maleva akadeemilise malevkonna ridadesse. Ta oli ka Eesti Reservohvitseride Kogu liige. Aastal 2008 ülendati ta leitnandiks.

Vaimuliku, Eesti reservohvitseri ja kaitseliitlasena on Raivo Asuküla olnud eestvedajaks ja toetajaks paljude maamärkide püstitamisel, et väärtustada meie ajalugu ja Eesti vabaduse eest võidelnute mälestust. Nende maamärkide hulgas on Paistu vabadussammas kirikuaias ja Paistu kihelkonnast vabadussõjas langenute mälestustahvlid Paistu Maarja kirikus, metsavendade ümbermatmine ja mälestusmärk kirikuaias, Paistu esmamainimise mälestuskivi, pastor Jaan Bergmanni mälestuspink …

Raivo Asuküla panust vabatahtliku kaitseliitlase ja kaplanina on tunnustatud Sakala maleva kotka rinnamärgiga (1998), Kaitseliidu III klassi teenetemedali (2002) ja III klassi Valgeristiga (2008), samuti Eesti Reservohvitseride Kogu teeneteristi raudristiga (2012) ning teiste Eesti ja Soome aumärkidega. Kirik on Raivo Asuküla tööd hinnanud EELK teeneteristi tunnustusmärgiga (2017).

Ametikaaslased jäävad Raivo Asuküla meenutama kui tõelist Kristuse sõdurit, kes oli alati valmis vastama Jumala kutsele ja täitma oma kohust nii kiriku kui isamaa ees. Raivo võis mõnikord olla karuse ütlemisega, kuid ta oli alati siiras ning ustav oma seisukohtadele ja tõekspidamistele. Alandlikkus Jumala ees ning sügav ja nüansirikas huumorimeel aitasid tal taluda raskusi ja pingeid vaimulikutöös ning vapralt võidelda raske haigusega oma viimastel eluaastatel.

Raivo Asuküla ametiristile on graveeritud Ristija Johannese sõnad: «Keegi ei suuda võtta midagi, kui see ei ole temale antud taevast» (Johannese evangeelium 3:27). Prohvetlikul kombel on need sõnad motoks kogu tema elule: ta ei ehtinud end võõraste sulgedega, ei igatsenud kuulsust, aupaistet ega kõrgeid ametiposte, kuid selles, mis talle taevast antud oli – hingekarjasena hoida ja teenida oma kogudust ja riiki -, püsis ta ustavana viimse hingetõmbeni.

Mine oma Issanda rõõmupeole, kallis ametivend!

Raivo Asuküla ärasaatmine on kolmapäeval, 23. augustil kell 13 Paistu Maarja kirikus.

EELK Paistu Maarja kogudus, EELK Viljandi praostkond, Kaitseliidu kaplaniteenistus

Meeldib 1

Lisa kommentaar