Eesti Kirik 23.08.2023

Eesti Kirik 23.08.2023

Eesti Kirik 23.08.2023

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 23. augustil Issanda aastal 2023

Piiskop Tiit Salumäe pälvis Soome Evangeelse Luterliku Kiriku kõrgeima autasu tänuks eduka hõimutöö eest Eesti-Soome silla ehitamisel. Soome peapiiskop Tapio Luoma andis talle Turus peapiiskopi residentsis üle Püha Henriku risti.

Täna on musta lindi päev, tuletab juhtkirjas meelde politsei- ja piirivalveameti kaplanaadi juht Valdo Lust ning toonitab, et on vähe neid elualasid, mida okupatsioon Eestis ei hävitanud või ei mõjutanud.

Toompeal kirikuvalitsuse maja II korrusel on valminud püsiekspositsioon Eesti luterliku kiriku piiskoppide insiigniatest ehk aukandja välistest sümbolesemetest. Näha saab 15 eset ja kiriku autasusid.

Taasiseseisvuspäeva pearõhk peaks Tunne Kelami meelest olema imel, mis sai teoks vastuoksa kõikide „ekspertide“ ja „sovetoloogide“ prognoosidele. „Meil on ühtlasi kohustus jätkata rahvuslikku arutelu, kuidas selline ime – täielikult sõltumatu rahvusriigi taastamine – teoks sai,“ avaldab ta oma arvamust. 

Pühapäev kutsub argirutiinist lahti laskma, kinnitab kolumnist Sigrid Põld ja tunnistab, et suve lõpu poole on tal tavaks teha väike tagasivaade möödunud suvele, reflekteerides, kas ja kui palju leidis ta võimalust suvel puhata.

Taasiseseisvumispäeva, 20. augusti õhtul esietendati Viru-Nigula ajaloolise pastoraadi õuel Jaune Kimmeli autorilavastust „Ottõ“, mis käsitleb kirjamehest pastori Otto Wilhelm Masingu (1763–1832) rahvavalgustusliku elu Viru-Nigula perioodi.

Haljala kirikus paljastus käimasoleva fassaadi restaureerimise käigus torni läänepoolsel välisseinal kolm nišši, mille kohta eriala asjatundjatel puudub üksmeelne seisukoht, mis keskajal avaustes paiknes.

20. augustil tähistati Ilumäel kivikabeli 180. aastapäeva piduliku armulauaga jumalateenistusega, mille raames hooldajaõpetaja Meelis-Lauri Erikson pühitses uue tornikella, oreli lõõtsa remondi ja maali „Issanda muutmine“ ning õnnistas raamatu „Ilumäe kabeli varasem ajalugu“.

Rukkimaarjapäeval, 15. augustil kõnniti läbi Tartu kaunist pärga kandes Maarja kogudusemajja. Sellega pöörati tähelepanu nii kiriku kuulutusele kui ka taastatavale Maarja kirikule.   

Lehejutluse peab Kihelkonna õpetaja Rene Reinsoo, kes toonitab, et Piibli järgi on inimene tervik – kõik tema teod, mõtted, tunded ja ka kõne lähtuvad samast keskusest, mida Vana Testamendi sõnakasutuse järgi nimetatakse südameks.

Lisa kommentaar