Täna on Püha Olavi mälestuspäev

Täna on Püha Olavi mälestuspäev

Püha Olavi kuju Vormsi kiriku peaukse kohal (Foto: Wikimapia)

Püha Olav ehk Olav II Haraldsson (995 – 29. juuli 1030) oli Norra kuningas aastatel 1015-1028. Kuningana keskendus ta Norra ühendamisele ja ristiusu levitamisele.

Olav suri lahingus kirvelöögi tagajärjel 1030. aastal. Poliitiliste olude muutudes kaevati Olavi surnukeha aasta pärast matmist uuesti välja ja Olav kuulutati Nidarose (tänane Trondheim) püha Klemensi kiriku altaril pühakuks. Püha Olavi alustamiseks hakati seejärel rajama Nidarose katedraali, kuhu Olavi surnukeha hiljem maeti.

Norra kristliku märterkuninga püha Olavi pärandi uurimise ja tutvustamise toetamisele. Arvestades, et Eestimaal, eriti saartel ja Lääne- ja Põjarannikul, on mitmeid Olavile pühitsetud või tema nimega seotud kirikuid, kabeleid ja pühapaiku.

Olavipäeva tähistatakse täna traditsiooniliselt pühaku nime kandvas Vormsi kirikus. Vastavalt pärimusele ehitas Vormsi Püha Olavi kiriku Taani kuningas Valdemar II 1219. aastal. Saar asustati aga alles 13. sajandi II poolel ja tõenäoliselt siis ehitati praegusele kohale ristkülikukujuline puukirik. Praegune kirik on ehitatud hiljem.

Lisa kommentaar