Tartu Maarja kirik tähistab 181. aastapäeva

Tartu Maarja kirik tähistab 181. aastapäeva

Tartu Maarja kirik linnulennult päevasel ajal… (Foto: Are Tralla)

8. jaanuaril 2023 tähistatakse Tartu Maarja kirikus, Pepleri 1, pühakoja 181. aastapäeva. Kell 12.00 algava jumalateenistuse järel tänatakse Maarja kiriku torni ehitajaid.

Jumalateenistusel teenib EELK Tartu Maarja koguduse õpetaja Timo Švedko. Järgneval tänusündmusel kell13.00 saavad sõna Tartu Maarja Kiriku Sihtasutuse nõukogu liige Toomas Savi ja Tartu Maarja Kiriku Sihtasutuse juhataja Silvia Leiaru. Lisaks näidatakse Linda Maria Saare filmi „4“ Maarja kiriku uutest kelladest ja Are Tralla aegvõtet torniehitusest. Esineb Tartu Maarja Kirikukoor.

Pärast ametliku osa lõppu ootab külalisi suupistelaud ja soe jook. Korraldajad paluvad riietuda soojalt, kirikus on külm ja õues veel külmem.

Kellad annavad teada täistunnist

Kiriku aastapäeval, 8. jaanuaril 2023 lülitatakse sisse päevase aja tunnikellad. Siiani on Maarja kiriku kellad helisenud vähendatud kava alusel, et linnarahval oleks võimalik uute kellade helinaga harjuda. Alates Maarja kiriku 181. aastapäevast annab päevasel ajal vahemikus kell 8.00-20.00 Rõõmu kell teada täistunni saabumisest tunni arvu kordi helisedes. Tunni kella lüüakse haamriga ja löökide vahe on 2,5 sekundit. Rõõmu kell on tänu kell ja täistundi helistades annab ta edasi tänu igale Maarja kiriku taastamise toetajale ja sõbrale.

Keskpäevakella hakkab lööma Lootuse kell. Lootuse kella pinnal on kaunistuseks Tartu linna vapp ja tema räägib sellest, kuidas Tartu linn andis esimesena Maarja kogudele tagasi  lootuse oma pühakoda täies mahus taastada. Ühtlasi annab Lootuse kell meile märku, et ükskõik kui rasked on ajad, lootust ei tohi kaotada ja lootus annab jõudu edasi minna.

… ja õhtuhämaruses. (Foto: Are Tralla)

Tartu Maarja kiriku kellade helisemise ajad ja sagedus

Tunnilöögid on iga päev kell 8.00 kuni 20.00 vasaraga lüües Rõõmu kellale.

Esmaspäevast laupäevani heliseb keskpäeval Lootuse kell 2 minutit.

Laupäeviti kell 18.00 heliseb Armastuse kell 5 minutit. Õhtukell kutsub laupäeviti valmistuma pühapäevaks ja kärarikaste tööde lõpetamiseks.

Pühapäeviti helisevad jumalateenistusele kutsuvad kellad järgnevalt: kell 11.00 Usu kell 3 minutit,  11.30 Rõõmu kell 3 minutit ja 11.54  Rõõmu, Lootuse ja Usu kellad koos 5 minutit. Nädalasiseste jumalateenistuse puhul helisevad kellad vaid kuus minutit enne teenistuse algust.

Jumalateenistuse lõpetavad kellad helisedes 5 minutit.

3. jaanuaril, Eesti Vabadussõja sõjategevuse lõpetamise päeval kell 10.30 helistatakse Armastuse kella 3 minutit.

25. märtsil kell 12.00 ja 14. juunil kell 12.00 lüüakse leinakellana Armastuse kella repressiooniohvrite mälestuseks. Lüüakse aeglaselt 7-10 sekundise intervalliga.

Kiriklike talitustega ühenduses helisevad kellad järgnevalt

Hingekell – helistatakse koguduseliikme surmasõnumina. Maarja kirikus lüüakse Armastuse kella vasaraga aeglaselt 7-10 sekundise intervalliga 5 minutit.

Matusekell – matuserongi saabumisel kirikusse/kabelisse või sealt väljumisel ning liikumisel surnuaiale/hauale. Lüüakse Armastuse kella vasaraga 15 minutit.

Laulatuse puhul helistatakse kella enne talituse algust ja/või talituse lõpuks. Maarja kirikus helisevad laulatusel üldjuhul kolm kella Usk, Lootus ja Rõõm 5 minutit.

Ristimisel heliseb Rõõmu kell 5 minutit.

Lisa kommentaar