Tartu Maarja kiriku tornehitus edeneb jõudsalt

Tartu Maarja kiriku tornehitus edeneb jõudsalt

Foto: Tartu Maarja Kiriku Sihtasutus

27. septembril 2023 eemaldati Tartu Maarja kiriku kõrgemate tornikorruste ümbert tellingud. Avanenud vaatepilt annab aimu tulevikukiriku välisviimistlusest. Selles etapis jääb välitöödest veel lõpetada tornialuse osa krohv ja inva sissepääsu rajamine peatrepile. Pikkihoone jääb ootama järgmisi ehitusetappe, et saada lõplik värskendatud ilme. 

Muutunud ei ole mitte ainult kiriku torniosa välisilme, vaid väga palju tööd on teostatud juba ka kiriku sees. Valatud on põrandad ja saali ossa jääv rõdu, tööruume eraldavad vaheseinad on valmis, veetud on küte, vesi, kanalisatsioon, elektri-ja nõrkvoolukaablid, seinad on osaliselt krohvitud jne. 

Ees ootab veel mitmeid siseviimistluse tegevusi nagu nt plaatimised ja põrandakatete paigaldus, jätkuv seinte krohvimine ja värvimine, lagede viimistlus, elektri- ja nõrkvoolu ühendamine, radiaatorite paigaldus, ventilatsiooni ühendamine, valgustite, lifti, uste, trepi ja akende klaaspiirete, keerdtrepi, kellarõdu klaaskoridori jm paigaldamine. 

Peatöövõtja Bauvärk OÜ juhatuse liige Tõnu Timma sõnab Maarja kiriku kohta: „Kuna tegemist on kogukonnale väga tähtsa hoonega, siis on äärmiselt põnev väljakutse kõikide erinevate osapoolte soovide ja ettepanekutega arvestamine. Sealjuures peame vahepeal endalegi meelde tuletama, et ehitame kirikut mitmetele põlvedele ja olenemata kiirest ehitustempost ei saa kvaliteedis järeleandmisi teha.“

Käimasoleva ehitusetapi raames valmivad Tartu Maarja kiriku torniosa  ja selle alla jäävad ruumid. Seitsmele korrusele mahuvad koguduse tööruumid – kantselei, õpetaja kabinet ja kabel jumalateenistuste läbiviimiseks. Tulevane kolumbaariumiruum võetakse esialgu kasutusele lisaruumina koguduse tegevuste läbiviimiseks. Lisaks on tornis veel abiruumid, kitsastel korrustel ruumid näituste jaoks ning viimasel korrusel kellarõdu ja vaatetorn.  

Tornis teostatavad tööd valmivad käesoleva aasta jõuludeks. 

Torni tööde suurtoetaja on Janek Veeber, kelleta ei oleks pühakoda valmimisele nõnda suurt sammu lähemale astunud. Ehitusele on õla on alla pannud ka Tartu linn, eraisikud ja mitmeid ettevõtted. Suur tänu kõikidele! 

Ka Sina võid olla kirikuehitaja

Tartu Maarja kiriku taastamise tööd vajavad jätkuvalt igaühe abi. Toetamiseks saab teha nimelise annetuse Tartu Maarja Kiriku Sihtasutuse Swedbanki kontole EE132200221021269201. Anonüümseks annetuseks võib helistada 900 1842 annetad 5 eurot, 900 1941 annetad 10 eurot, 900 2019 annetad 50 eurot.

Manuses oleva foto autor on Tartu Maarja Kiriku Sihtasutus. 

Lisainfo ja kontakt

Silvia Leiaru
Tartu Maarja Kiriku Sihtasutus
+372 5665 0956, silvia.leiaru@eelk.ee
tartumaarja.eelk.ee

Meeldib 1

Lisa kommentaar