Venemaa loodab võita sõja palvete ja pühapiltide abil

Venemaa loodab võita sõja palvete ja pühapiltide abil

Viimasel ajal pälvivad Vene ühiskonnas palju tähelepanu kuulsad pühapildid ja pühad esemed, mille poole palvetades hoitakse elus impeeriumi-unistust ja loodetakse võita sõda Ukraina vastu. 

Tartu ülikooli kirikuloo kaasprofessor, EELK usuteaduse instituudi kirikuloo professor Priit Rohtmets kirjutab Õhtulehes, et Vene Õigeusu Kirik on küsinud suurtest muuseumidest tagasi mitu hinnalist ja sümboolse tähtsusega pühaeset, et paigutada need vaimulikesse keskustesse. See on Vene avalikkuses põhjustanud praegusel ajal väga ebatavalise vastandumise, sest on oht, et kiriku käes ei pruugi näiteks Vene õigeusu kõige tuntumast püha kolmainu ikoonist midagi järele jääda.

Nelipüha jumalateenistusel, mida kristlik kirik tähistab kiriku sünnipäevana, rõõmustas patriarh Kirill Moskvas asuvas Päästja Kristuse katedraalis, et kiriku käsutusse on tagasi jõudnud püha kolmainu ikoon. „See ikoon naaseb kirikusse ajal, mil meie Isamaa seisab silmitsi tohutute vaenlaste jõududega,“ kuulutas Vene Õigeusu Kiriku pea ja lisas: „Ikoon „naaseb, et saaksime paluda Jumalat meie riigi abistamiseks ja palvetada meie õigeusu presidendi Vladimir Putini eest, kelle otsus oli ikoon tagastada.“

Kirill peab isamaaks Püha Venemaad, kuhu kuuluvad lisaks Venemaale Valgevene ja Ukraina. Sestap arvab ta, et Ukraina allutamise küsimus on Venemaa siseasi, ja selleks peetav sõda on vennatapusõda, milles Venemaa vanema vennana kutsub Ukrainat kui õigelt teelt kõrvale kaldunud nooremat venda korrale. See ei sünni lihtsalt ja valutult, sest Kirilli hinnangul on Ukrainas võimul natsionalistid, keda toetavad kristlikud väärtused hüljanud ja seetõttu moraalselt alla käinud lääneriigid.

Venemaa hoiab seevastu kristlikke väärtusi au sees ja nii on ka käimasolev sõda otsekui võitlus hea ja kurja vahel, kus hea pole mitte oma iseseisvust kaitsev Ukraina ja teda abistav läänemaailm, vaid hoopis kristlikku Püha Venemaad kaitsev Vene riik. Selline on Kirilli äraspidine ja väärastunud vaade praegusele sõjale Ukrainas.

Loe lisa:

Priit Rohtmets “Venemaa loodab võita sõja palvete ja pühapiltide abil”, Õhtuleht 01.07.2023

Lisa kommentaar