Eesti Kirik 05.06.2024 (digileht)

Eesti Kirik 05.06.2024 (digileht)

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik oma 5. juuni diginumbris

Artikkel „Mustamäe kirik on palvevastus“ annab ülevaate Mustamäe Maarja Magdaleena kirik pühitsemisest Tallinnas 2. juunil. Pühitsemistalituse viis läbi peapiiskop Urmas Viilma, jutlustas aga kohalik õpetaja Tiina Klement, ehk naine kes ehitas kiriku.

Eile oli Eesti lipu päev – esimese sinimustvalge lipu õnnistamisest ja pühitsemisest Otepää kiriklas 4. juunil 1884. aastal möödus 140 aastat. Eesti Kirik külastas pidupäeva eel Eesti Rahva Muuseumi, kus on hoiul ajalooline lipp, ja pakume videouudist, kus meie lipu lugu tutvustab ajaloolane Kaarel Vanamölder.

Eesti Kirik alustab lühivideode kampaaniaga „Kohtume Viljandis“, milles vaimulikud, kirikumuusikud jt vastavad küsimusele, miks osaleda EELK kirikupäeval ja vaimulikul laulupeol Viljandis. Esimeses videos kõneleb EELK Kirikupäeva ja Laulupeo SA juhataja Tuuliki Jürjo.

Täna näeme, kuidas vale ja ebanormaalne eluviis kehtestatakse seadusega normiks, nendib juhtkirjas Misjonikeskuse juhataja Leevi Reinaru ja lisab: „Õnneks koguduses hoitav tõetunnetus kaitseb inimest kaasa minemast äärmustesse“.

Suurem osa meie kiriku tänasest lauluvarast on emakeelne ja stroofilise ülesehitusega värsistatud laul, kirjutab vanimaid kirikulaule doktorandina uurinud Kristel Neitsov-Mauer. Autor tuletab meelde, et esimese evangeelse lauluraamatu sünnist möödub 500 aastat.

Vahetult pärast viimast sinodit Eesti Kirikule antud intervjuus toonitab peapiiskop Urmas Viilma, et EELK on Eestimaa nägu ja vastupidi. Sinoditel kuuldu tõi tema sõnul esile, et piirkonnas, kus on elanikke ning elu areneb, on võimalus ka kogudusel kogukonda paremini teenida. Kirikupea tunnustab kõiki praostkondi ustavalt tehtud töö eest.

Lehejutluse kirjutab Nissi koguduse õpetaja Lea Jants, kes võttes aluseks kirjakoha Heseekieli raamatust selgitab, et Hesekieli puhul oli tegemist esimene prohvetiga, kes kutsuti kuulutama väljaspool Püha Maad. Sadu aastaid enne Kristust elanud prohveti sõnum on kõnekas ka tänapäeval – parandage meelt.

Algaval kuul täidab rubriigi Pildipalve Märjamaa koguduse õp Illimar Toomet. Tema valitud on palvetekstid ja tema tehtud on teksti toetav foto.

Kaunist alanud jaanikuud ja häid hetki Eesti Kiriku seltsis!


Loe lehte:

Meeldib 1