Piibe Teatris lavastus „ISSANDA TEENER” on märtsis veel viimast korda publiku ees

Piibe Teatris lavastus „ISSANDA TEENER” on märtsis veel viimast korda publiku ees

Piibe teater annab märtsis neli viimast etendust 2023. aastal esietendunud hoogsa, lustliku ja põneva lavastusega „Issanda teener”.

Lavastus pälvis 2023 a. suvel palju tähelepanu nii ajakirjanduse kui ka publiku poolt. Enam üllatas vaatajaid kooliteatri noorte hoogsad muusikalised vahenumbrid ja omavahelised elust ja rõõmust pakatavad stseenid. Nüüd lõpetavad noored näitlejad aga gümnaasiumi, mistõttu suvel lavastust taas mängida ei ole võimalik. Kuid märtsis jõuab lavastus siiski neljal korral veel rahva ette.

Lavastus jutustab vastuolulise pastori Vello Salumi jaoks pöördelisest 1980-ndast aastast. Mis juhtub kui põrkuvad võim ja vaim? Millise pöörde võtab noorte poolt korraldatud lõbusa suveõhtuna mõeldud kontsert, kui sekkuvad võimuorganid? Kes reedab ja kes võtab vastutuse? Peaosas Vello Salumina astub lavale Margus Grosnõi (Rakvere Teater). Võimukat kgb-last mängib Tarvo Sõmer (Rakvere Teater) ja muuseumitöötajana on publiku ees Maarika Mesipuu-Veebel. Lisaks teevad lavastuses kaasa Jõgeva kooliteatri „Liblikapüüdjad” noored näitlejad Joosep Palmiste, Indrek Virks, Elar Kütt ja Märt Lepik. Kõik noormehed on väga musikaalsed ja nii kõlavad lavastuses ajastule omased laulud noorusliku energia ja rõõmuga otse ja elavas esituses.

Lavastus põhineb ajaloolistel sündmustel ja reaalsetel tegelastel. Tegevuse käivitavaks sündmuseks on 21. juunil 1980 Vargamäel toimunud kiriku kogukonna poolt korraldatud folk-kontsert. KGB keelab kontserti toimumise tuues põhjenduseks samal suvel toimuvad olümpiamängud. Kontsert toimub siiski ja süüdlasi on vaja karistada. Salum võtab vastutuse. Mis järgneb lõbusa õhtuna mõeldud kontserdile, sellest lavastus räägibki. Selgitab autor – lavastaja Arlet Palmiste: „Teater on nagu elu – seal on naeru ja pisaraid, rõõmsaid laule ja ohtlike saladusi. See on väga must-valge lugu koomiliselt juhmist, kuid võimukast julgeolekutöötajast ja vabana lendlevast vaimust. Lavastus tuletab meelde raame, kus nõukogude ajal elati ja isegi nostalgilisena ei ole sobilik neid aegadest enam unistada. Seda lavastust tuleks näidata noortele, et nad teaks.”

Margus Grosnõi mõtiskleb, miks peaks tulema lavastust vaatama: „Selles lavastuses on üks väike alge või tuluke, mis 80ndatel süttis, sellel teel, mis viis Eesti vabaduseni. Salumi sõnavõtud eesti kultuuri , keele ja rahvusluse teemadel olid väga jõulised ja konkreetsed. Samal ajal ilmus ju ka 40 kiri. See tähendab, et midagi oli siis õhus. Siis hakkasid inimesed mõtlema, et Eesti võiks vabaks saada. See oli protest venestamise vastu ja vastuseis homo sovieticuse tekkimisele. Need tuuled hakkasid siis puhuma. Kõik see on aga lavale pandud vägagi lustlikus võtmes. Kindlasti tasub vaadata. ”

Etendused toimuvad 4.03 Kiili Rahvamajas, 9.03 Pilistvere rahvamajas, 10.03 Kuremaa lossis ja 24.03 Väike – Maarja rahvamajas.


Vaata ka:

Meeldib 1