Eesti Kirik 12.06.2024

Eesti Kirik 12.06.2024

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 12. juunil Issanda aastal 2024

Eesti Kirik 12.06.2024
Eesti Kirik 12.06.2024

1944. aastast, mil Peeter Põllu (1878-1930) lesk Helmi Põld (1882-1969) Eestist kuue lapsega läände põgenes, oli Põldude perepiibel peidetud suvekodunaabri pööningule Valgemetsas. Hiljuti peidikust välja toodud pühakiri on tänaseks aga tagasi perekonna käes.

Eesti on eriskummaline riik, nendib peapiiskop Urmas Viilma juhtkirjas ja märgib, et meie riigis tähendab usuvabaduse riigipoolne teostamine oma rahva hariduseta jätmist. 

Kommunikatsioonisurvest kirjutades märgib kolumnist Urmas Nõmmik, et ka teaduse tegemisest on saanud atraktsioon: „Võidab see instituut, kes teeb viimase postituse“.

Kaks kord aastas mõtlevad paljud kahele suurküüditamisele, kirjutab arvamusartiklis õpetaja Jaan Tammsalu. Ka kohutavat minevikku tuleb mäletada. Selleks, et me kuidagi ise ei teeks midagi selliste õuduste kordumiseks.

6. juunil esitleti usuteaduse instituudis eesti keele instituudi Sõnaveebi lisandunud kristluse sõnastikku. Huvilistele veebi teel kättesaadavat seletavat sõnastikku tutvustab töörühma juht Mariina Viia.

Tähistamaks oma koguduse 800. aastapäeva korraldas Tartu Maarja kogudus seminari „Usk ja usuvabadus“, kus tulipunkti võeti võrdse kohtlemise nõude ühildumine usuvabaduse printsiibiga.

27.–30. juunil toimub Viljandis EELK kirikupäev ja vaimulik laulupidu „Rõõm üle maa“. Eesti Kirik panustab kampaaniaga „Kohtume Viljandis!“. 3. juunil alanud kampaania sisuks on lühivideod, milles vaimulikud, kirikumuusikud jt vastavad küsimusele, miks osaleda EELK kirikupäeval ja vaimulikul laulupeol Viljandis.

Sõnaviibe sajandi tagant: Eesti Kirik 5. juunil 1924. Esimest korda ilmus kirikuleht topeltnumbrina ehk kaheksal leheküljel. Palju on juttu Tartus toimuva V Kirikupäeva ja 400aastase usupuhastuse juubeli tähistamise ettevalmistamisest.

Kristjan Luhametsa kirjutatud 765- leheküljeline raamat „Koguduse lugu“  tähistab 500 aasta möödumist usupuhastuse jõudmisest Eesti alale ja põhineb samanimelisel Pereraadio saatesarjal 198 koguduse tutvustusega. Mahuka fotomaterjali autor on Endel Apsalon.

Lehejutluse kirjutab Käsmu, Haljala ja Narva koguduse õpetaja Urmas Karileet

Head jaanikuu jätku ja toekaid hetki Eesti Kiriku seltsis!


Loe lehte:

Meeldib 1