15. august on Neitsi Maarja uinumise püha ehk rukkimaarjapäev

15. august on Neitsi Maarja uinumise püha ehk rukkimaarjapäev

Õp Kaisa Kirikal kõneleb rukkimaarjapäevast ja Jumalaemast.

Mina rõõmutsen väga Issandas, mu hing ilutseb mu Jumalas, sest ta on mind riietanud päästeriietega, katnud õigusekuuega. (Js 61:10)

Jeruusalemma ja Petlemma vahel oli 5. sajandil kabel, milles iga aasta 15. augustil tähistati Neitsi Maarja mälestust. Keiser Mauritius ehitas aasta 600 paiku Ketsemani basiilika Maarja „surmaunne suikumise“ ja taevassevõtmise auks. Sellega sai alguse selle päeva tähistamine, mil peetakse Maarja „ihu ja hingega“ pääsemise püha (Pius XII kinnitas selle dogmana 1950. aastal): Maarja kogu isik on jõudnud lõplikule sihile. Sellega on ta kiriku ja iga inimese tuleviku ja lootuse märk. Kristlastena usume, et ajaliku elu lõpp ei ole meie lõpp, sest oleme loodud igaviku jaoks ning Jeesuse Kristuse läbi on meile avatud taevaväravad.

Tänased piiblitekstid: Ps 16:7–9   Js 61:10–11 (v Ül 2:1–7)   Gl 4:3–7 (v Ilm 11:19–12:6,10)   Lk 1:46–55

Me palvetame: Kõigeväeline Jumal, Sa oled vaadanud armus Neitsi Maarja peale ja valinud ta oma Poja, meie Issanda emaks. Juhi meidki oma armuga, et taevas meile avaneks ja me saaksime osa Sinu kirkusest. Seda palume Jeesuse Kristuse, meie Issanda läbi, kes koos Sinuga Püha Vaimu ühtsuses elab ja valitseb igavesest ajast igavesti.


Vaata ka:

Meeldib 1