Eesti Kirik 25.09.2024

Eesti Kirik 25.09.2024

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 25. septembril Issanda aastal 2024

Viimasel pühapäeval tähistas Otepää Maarja kogudus oma 800. aastapäeva kontsertjumalateenistusega. Esitusele tuli õp Mart Jaansoni uudisteos „Meie Isa“. „Kavandades 800. aastapäeva jumalateenistust, oli mul selge, et siin peab olema palju muusikat,“ kõneles õp Jaanson Eesti Kirikule. Sündmusest saab osa esilehe ja videouudise vahendusel.

EELK laste- ja noortetöö assessor Mattias Haamer kirjutab juhtkirjas vajadusest koolitada ja toetada meie laste- ja noorsootöötegijaid. Ta jagab: „Selleks oleme välja tulnud plaaniga korraldada neli koolituse/võrgustiku päeva. Neist kaks nimega Stardipäev on suunatud lastetöötegijatele ja kaks nimega Tööpäev noortetöötegijatele.“ Plaani teostumiseks kutsutakse kogudusi üles korraldama alates mihklipäevast korjandusi.

„Kuulen, loen, kuidas kõlab kriitika selle kohta, et mõned vaimulikud rõhutavat liiga palju seda, et Jumal on armastus. See pidavat muutma Jumala magustoiduks, aga inimene vajavat ka tahkemat, toitvamat rooga,“ mõtiskleb õpetaja Jaan Tammsalu kolumnis.

Õpetaja Vallo Ehasalu jagab arvamusloos, mis seos on temal ja sügisestel sääskedel. Kui sääsed kõrvale jätta, siis on õp Ehasalu veendunud, et metsas raamatulugemisel on suured eelised toas raamatulugemise ees.

7. oktoobril alustab viiendat hooaega Tartu Pastoraadi piiblikool kursusega „Piibel süvitsi“. Eelneva nelja õppeaasta jooksul on Pastoraadis pühakirjaga tutvunud umbes 250 inimest, nende seas nii kristlasi kui ka mittekristlasi. Kirjutab ja kutsub osalema õpetaja Marek Roots.

EELK juhatuseesimeeste konverents toimub 11.–12. oktoobrini Nelijärve puhkekeskuses. Registreerida saab kuni 3. oktoobrini, tuletab korraldajate nimel meelde Ülle Gunin.

„Mäletan, et mul olid ordinatsiooni ajal ja sellele järgneval perioodil pidevalt südamel ning meelel Luuka evangeeliumis olevad Jeesuse sõnad: „Ükski, kes on pannud käe adra külge ja siis vaatab tagasi, ei kõlba Jumala riigile.“ Neid sõnu järgides oli ehk natuke kergem minna ning uut elu alustada. Aastad lendavad, kui tööpõld on suur, ja kui lõpuks tuli see hetk, mil tagasi vaatasin, leidsin, et seal polegi enam midagi,“ kõneleb 29. septembril 50aastaseks saav Londoni eesti koguduse õpetaja Lagle Heinla.

Sügise saabumine võib tuua meelde ja mõtetesse teemasid, mida oleme päikselisemal ajal tõrjunud, kirjutab hingehoidja Tuuli Võsa ja otsib viisi, kuidas rahu jõuaks meie südamesse.

Ilmub järjeloo „Usk kui elujõu allikas eile, täna ja homme“ III osa. Tegu on ettekandega, mille pidas EELK UI õppejõud Randar Tasmuth Eesti II elujõu kongressil juuni lõpus.

Pildipalveid teeb septembris Janek Mäggi, pühapäeva teemat avab jätkuvalt praost Hedi Vilumaa.

„Sellele pühapäevale langeb tänavu mihklipäev ehk peaingel Miikaeli (ja kõikide inglite) püha. Kuna tegemist on suurema (kuigi mitte otseselt suurima) pühaga, vähemalt meie kirikukalendris, ületab see oma tähtsuselt nii-öelda tavalist pühapäeva ja seetõttu on ka mihklipäeva pühitsemine sel pühapäeval peateemaks,“ alustab lehejutlust Häädemeeste koguduse õpetaja Tauno Teder.


Vaata ka:

Meeldib 1