Eesti Kirik 02.10.2024 (diginumber)

Eesti Kirik 02.10.2024 (diginumber)

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 2. oktoobril Issanda aastal 2024

29. septembril, mihklipäeval, tähistas Pärnu praostkonna Häädemeeste kogudus oma pühakoja ja koguduse 150. aastapäeva. Koguduse suursündmusest võttis osa ja jumalateenistusel teenis piiskop Anti Toplaan.

6. oktoobril 50-aastaseks saavat toompraost Arho Tuhkrut õnnitleb toomkoguduse nimel koguduse abiõpetaja Joel Siim. Ta tunnustab juubilari oskuse eest sobitada omavahel turistide vaatamisväärsusele, peapiiskoplikule kirikule ja päris tavalisele kogudusekirikule esitatavaid ootusi ja vajadusi.

Jumalateenistusest kui heast võimalusest kuuluda kutsutute ringi kirjutab kolumnist Kristjan Luhamets. Ta kutsub kristlasi pühapäeval kirikusse ja märgib, et: „uksekoodiks“ on patutunnistus. Kuigi Jumala rahva juubeldamine on alles taevariigis, siis juba armulaual saadakse osa ülemast roast, Kristusest.

Usuteaduskonna 3. kursuse üliõpilane Arabella Vallsalu (21) osales stjuuardina Rumeenias Sibius Evangeelsete Kirikute Osaduse Euroopas (EKOE) assambleel ning jagab oma kogemusi noore kristlase perspektiivist.

Saarde kogudus tähistas madisepäeval uuesti üles ehitatud Saarde kiriku 165. aastapäeva jumalateenistuse, lastepäeva ja heategevusliku kontserdiga kiriku remondi heaks.

Üksteist teenivast juhtimisest koguduses kirjutab misjoniveerus õpetaja Annely Neame ja soovitab väga seda juhtimismeetodit kasutama kogudustes, kus on oluline luua avatud ja inimesi toetav töökeskkond.

Saaremaa Kärla ja Kihelkonna kogudused otsustasid suvel külastada oma mandril asuvaid eestpalvekogudusi Rannus ja Äksis.

Üle 60 aasta tipprätsepana töötanud ja nüüd igavikku lahkunud Maila Luha (16.07.1941–20.09.2024) esimesteks kirikuga seotud töödeks oli luterkuub Villu Jürjole, talaar Anti Toplaanele ja piiskopi rõivastus Einar Soonele.

Eriti lähedalt tunnetame Jumala ligiolu seoses tervenemise ja tervendamisega, kirjutab praost Hedi Vilumaa ja avab eeloleva pühapäeva teemat „Usk ja uskmatus“. Tema sõnul on teada, et usu ja usaldusega elame vähema stressiga pikemat elu ning Jumala armu ja halastuse hoolde võime end anda igal ajal ja igal pool.


Vaata ka: