Eesti Kirik 16.10.2024

Eesti Kirik 16.10.2024

Eesti Kirik 16.10.2024

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 16. oktoobril Issanda aastal 2024

13. oktoobril, lõikustänupüha pealelõunal oli Tallinna piiskoplik toomkirik täidetud rõõmsatest inimetest ja tänumeelest – peapiiskop Urmas Viilma andis kiriku tänu väljendamiseks üle erinevad tunnustused.

„Mul on hea meel, et teiste riikide sekka, mis on Notre Dame´i taastamist toetanud asub nüüd ka Eesti,“ ütles peapiiskop Viilma kui õnnistas 14. oktoobril Estonia klaveri, mis saadetakse Eesti annetajate kingitusena Pariisi Jumalaema kirikusse.

Miks on vaja Jeesust, küsib juhtkirjas Misjonikeskuse juhataja Leevi Reinaru ja vastab, et ilma Jeesuseta ei ole võimalik olla hea inimene, sest miks muidu oli Jumalal vaja inimkonda lunastada nii kalli hinnaga, oma Poja verega.

Me ei ole loomad, kinnitab kolumnist Loone Ots ja tuletab meelde, et Jumal on inimese loonud omaenda näo järgi. Inimeseks, kes tahab pürgida maapealsest kõrgemale.

Meie viinamägi on Eesti Evangeelne Luterlik Kirik, ütles lõikustänupüha tänukõnes Tallinna toomkoguduse juhatuse esimees Riivo Sinijärv võttes sõna kõigi nimel, keda EELK tänas ja tunnustas.

Hilissuvel 50 aasta juubelit tähistanud diakon Saima Sellak-Martinson, kes lisaks vaimulikuametile on tegev ka hingehoidjana, hindab kõrgelt rõõmsat meelt ning leiab, et kingituseks antud elu ei ole õige raisata negatiivsetele mõtetele.

14. oktoobril kinnitas kirikuvalitsus Lasnamäe Püha Markuse koguduse nõukogu 8. oktoobri ühehäälse otsuse valida koguduse õpetajaks Urmas Nagel, Lõikustänupühal teenis õp Nagel koos siiani kogudust teeninud õp Kaido Petermanniga.

Miks aasta kõige pimedamal ajal, eeloleval aastavahetusel jätavad paljud noored üle Euroopa oma pered ja kodud, et võtta ette teekond Eestisse, sellest räägib Taizé vend Matthew oma kloostrivennale Lucile Eesti Kiriku jaoks antud intervjuus.

Pärast aastast pausi peeti Nelijärvel taas juhatuseesimeeste konverentsi, kus koguduste ilmikjuhid jõudsid veendumusele, et koostöö on edu võti ning nad tahaksid senisest kindlamini jagada oma vaimulikega sama inforuumi.

Margit Õkva Põlva kogudusest tutvustab Elar Edesit, keda on kutsutud saalomonliku tarkusega kogukonda teenima. Edesi juhib Põlva Jakobi Kooli SA nõukogu.

Sada aastat tagasi ilmunud Eesti Kirikust nr 42 saab lugeda naisühingu soovist teha kursusi töötavatele naistele; värvikat kirjeldust Päästearmee tööst kodututega Londonis; et Pindi abikiriku rahvas tahab iseseisvat kogudust ja Hargla koguduse liikmetel on ohvrimeelne süda.

Lehejutluse kirjutab Juuru ja Vahastu koguduse õpetaja Kalle Kõiv, kes ütleb, et meelt parandav saab osa jumalikust meelerahust.


Vaata ka: