1944. aasta suurpõgenemist meenutatakse mälestusretkel ja dokumentaallavastuses

1944. aasta suurpõgenemist meenutatakse mälestusretkel ja dokumentaallavastuses

Täna meenutame 76 aasta möödumist 1944. aastal toimunud suurpõgenemisest, mil kümned tuhanded eestlased olid sunnitud oma elu kaitseks kodumaalt põgenema. Sellel ohtlikul teekonnal tundmatusse hukkus nii maal kui merel teadmata arv inimesi.

Tänane, 19. septembri mälestuspäev on pühendatud 1944.a. suurpõgenemise, Otto Tiefi valitsuse ja vastupanuvõitluse meenutuseks. Ridala kirikust viib 19 kilomeetri pikkune Otto Tiefi sügisretk Puise randa, kus täna kell 15 avati 1944. a paadipõgenike mälestusmärk. Kõne pidas piiskop Tiit Salumäe.

Sügisretke korraldaja on Kaitseliidu Lääne maleva Haapsalu malevkond, 1944.a. paadipõgenike mälestusmärgi avamist korraldas Eesti Memento Liit ja päeva edukat kulgemist toetas Eesti Endiste Metsavendade Liit.

24. septembril kell 17.30 toimub okupatsioonide ja vabaduse muuseumis Vabamu juba kolmandat korda 1944. aasta suurpõgenemise üritus. Seekord on kokku põimitud teabeseminar (Iivi Zajedova, Harry Liivrand ja Enn Hallik) ja Loone Otsa dokumentaallavastus Enn Halliku ja Tiit Lääne raamatute põhjal.

Teabeseminari saab jälgida ka Facebooki ülekande vahendusel.

Seminarile saab registreerida: https://vabamu.ee/…/minna-ei-taha-kuid-jaada-ei-saa-2020