31. oktoobril tähistame usupuhastuspüha

31. oktoobril tähistame usupuhastuspüha

Teist alust ei saa keegi rajada selle kõrvale, mis juba olemas –
see on Jeesus Kristus! (1Kr 3:11)

Martin Lutheri kuju koopia Keila kirikus (Foto: EELK arhiiv)

Kõigi pühakute päeva eelõhtul (31. oktoobril) 1517 naelutas Martin Luther pärimuse järgi Wittenbergi lossikiriku uksele 95 teesi väitluseks indulgentside üle.

Järgnenud aastail sündis palju uusi vaidlusi ning see tipnes läänekiriku lõhenemisega, kuigi Martin Lutheril ei olnud sellist kavatsust. Luther oli kasvanud oma kaasaja vulgaarteoloogiast omandatud teadmisega Jumalast kui karmist isandast, karistajast ja kohtumõistjast, tema aga igatses oma ellu armulist ja halastavat Jumalat. Selle ta ka leidis, kui taipas Piiblit lugedes, et evangeeliumi keskmeks on kuulutus Jumala ärateenimatust armust, mis patuse usu läbi õigeks mõistab.

2017. aastal tähistati üle maailma paljude üritustega Reformatsiooni 500. aastapäeva. Tänapäeval tähistame 31. oktoobril usupuhastuspüha. Mõtleme sellele, mis innustas toonaseid evangeeliumi ja usu ehtsuse eest võitlejaid ning mis on täna meie usu keskmes.

Usupuhastuspüha ei ole Halloweeni sünonüüm.

Me palvetame: Kõigeväeline, halastaja Jumal, kinnita ja hoia meid oma elavas sõnas ja aita meid, et me seda õigesti mõistaksime ning kindlas usus sellest sõnade ja armastustegudega tunnistaksime Sinu kiituseks ja auks. Seda palume Jeesuse Kristuse, Sinu Poja, meie Issanda läbi, kes koos Sinuga Püha Vaimu ühtsuses elab ja valitseb igavesest ajast igavesti.


Vaata ka:

Meeldib 3