Ajakirja “Pulss” artikliseeria tutvustab Tallinna ajaloolisi kirikuid

Ajakirja “Pulss” artikliseeria tutvustab Tallinna ajaloolisi kirikuid

Linnakultuuri ajakiri „Pulss“ käivitas oma 10. aastapäeva numbris uue rubriigi “Pühakoda”, kus tutvustatakse Tallinna kirikuid. Kirjutiste seeria valmib koostöös Kirikufondiga.

Rubriigi saatesõnas kirjutab peapiiskop Urmas Viilma kirikutornidest, mis on Tallinna vaieldamatuks visiitkaardiks. Seekord tuleb kultuuripärandi ja kunstiväärtustega seonduvalt juttu aga praktilisematel teemadel – need vajavad püsimiseks hoolt ja tähelepanu, sealhulgas riigi ja linna rahalist tuge ning ettevõtjate ja üksikisikute püsiannetusi.

Eesti Evangeelsele Luterlikule Kirikule kuulub ligi 45% riigi kaitse alla olevatest kunstimälestistest (ligi 6500 eset) ning üle 60% kaitse alla olevatest pühakodadest (157). Urmas Viilma märgib aga, et kuigi nende varade juriidiline omandiõigus kuulub kohalikele kogudustele, on need tegelikult kogu rahvale kuluv pärand. Nende väärtustega tutvumine ja nende imetlemine on kättesaadav kõigile, sest kirik ei tegutse muuseumina, vaid on kõigile avatud nii kunsti nautimiseks kui hingerahu leidmiseks.      

Peapiiskop tutvustab artiklis mitme Eesti tuntud ettevõtja asutatud EELK Toetusfondi ehk Kirikufondi, mis püüab kaasata täiendavaid vahendeid ajalooliste kirikuhoonete ja meie hindamatu arhitektuuri-ja kunstipärandi toetuseks. „Kirikufond on võtnud eesmärgiks aidata teadvustada ajalooliste pühakodade kui kultuuripärandi toetamise vajadust ning kaasata selleks nii avalikku raha kui ka ettevõtjate ja üksikisikute annetusi. Selleks korraldatakse annetuskampaaniaid ja tehakse teavitustööd.“

Ajakirja seekordses numbris tuleb lähemalt juttu Tallinna Toomkirikust, mis on kõrgunud üle Tallinna juba kaheksa sajandit. Algusaegadest Neitsi Maarjale pühendatud pühakoda on senini kõigi Eesti kirikute emakirik ja kirikupeade kodukirik, mida on külastanud pea kõik Eestimaad väisanud kroonitud pead ja presidendid. Millisest väikesest detailist pole aga enamik tallinlastestki kuulnud, saab lugeda juba Toomkiriku aardeid tutvustavast ajakirjaloost.

Täpsem info kõigi toetamisvõimaluste kohta: kirikufond.ee

Meeldib 1