Eesti Kirik 21. oktoobril 2020

Eesti Kirik 21. oktoobril 2020

Eesti Kirik 21. oktoobril 2020

30 aastat tagasi tuli meediamaastikule kirikuleht, et jääda. See on omamoodi ime ja kirikulehe töötajad koos külalistega olid koos Tartu Jaani kirikus tänujumalateenistusel.  Oli väga ilus päev ja hingekosutav jumalateenistus, millest lisaks ülevaatele on kirjutanud juhtkirjas Eesti Kiriku kolleegiumi esimees Mihkel Kukk. Lehest leiab ka pidupäeva jumalateenistusel peetud peapiiskop Urmas Viilma jutluse ning valiku pilte jumalateenistuselt.

Misjonikeskus kutsub eeloleval pühapäeval kogudusi tähistama misjonipüha, palvetama ja annetama Vana Testamendi tõlkimiseks ersa keelde.

Püha Vaimu koguduse juures tegutsevas Sakariase osakoguduses toimuvad teenistused viipekeeles. Viipekeelse töö algusest möödus 25 aastat ja sellest kirjutab õpetaja Tiiu Hermat

Kolm kuud tagasi alustas üleriigiline hingehoiutelefon numbriga 116123. Projekti teostab MTÜ Tartu Teoloogia Akadeemia eesotsas koordinaator Siimon Haameriga, kes ütleb, et telefoni hõivatus ületab esialgse ootuse ja kõige enam helistajaid on vanuses  50-59  aastat. 

Kirikumuusikud valisid kevadel aasta kirikumuusikuks organisti ja helilooja Mart Siimeri. Mitmel pool maailmas töötanud Siimer ütleb, et eestlased kirikus ei ole ameeriklaste või norralastega võrreldes kahjuks laulurahvas, aga loodab, et tulevikus see muutub.  

Kirjutame ka koorijuhist Sirje Pässist, kes on Valga kirikut renoveeriva sihtasutuse juht.

Eesti Kiriku uues mõttevahetuse rubriigis, mida veab teoloogiadoktor Kaido Soom, arutletakse, kuidas on jumalateenistustele ja kiriklikele talitustele seatud piirangud mõjutanud koguduste elu. Vastavad õpetajad Urmas Karileet, Margit Lail ja Veiko Vihuri.

Samal teemal jagab oma mõtteid ka Tiit Pädam, kes teenib  Stockholmi eesti kogudust.

Mälu-lehekülg on pühendatud Fanny de Sieversile, kelle kogutud teosed ilmuvad neljas köites. Kaks neist on ilmunud, kahte viimast aga esitletakse järgmisel nädalal Tallinna Jaanis kirikus.

Jõhvi Mihkli kirikus on avatud näitus õpetaja Aksel Kallase elust ja loomingust. Näitus on pühendatud Kallase 130. sünniaastapäevale. Artiklist saab lugeda huvitavaid fakte tema elust. 

Jutlus on seekord Saarde koguduse õpetajalt Arvet Ollinolt.

Toimetuse kaudu on võimalik osta järgmise aasta seinakalendrit, kus tutvustame taasiseseisvunud Eestis ehitatud ja taastatud pühakodasid.