Ajalehe Eesti Kirik 17. juuni teemade ülevaade

Ajalehe Eesti Kirik 17. juuni teemade ülevaade

Eesti Kirik 17. juunil 2020

Kristusesse ankurdatud akadeemilisusest kirjutab juhtkirjas assessor Ove Sander,  meenutades 1995. aastal alanud teelõiku oma elus, mil ta on panustanud Usuteaduse Instituudi rektori ja pastoraalseminari juhataja ametis.

Täna, 17. juuni keskpäeval, hakkab Eestis tööle riiklikult rahastatud üleriigiline hingehoiutelefon numbriga 116 123, mis kasutab üleeuroopalist sotsiaalse väärtusega teenuste numbri standardit.

Stalini aeg pani ka meie lõunanaabrite luteri kiriku raske valiku ette, kirjutab Rain Soosaar, tuues näiteks, et 1946. aastal okupeeritud riigis peapiiskopiks saanud Aluksne õpetaja Gustavs Tūrs valis kiriku säästmiseks koostöö kommunistliku võimuga.

Eile 50aastaseks saanud Kadrina koguduse õpetaja ja Viru praostkonna abipraost Meelis-Lauri Erikson on tajunud sünnist saati Jumala vaikset kohalolu.

Kolumnist Toomas Jürgenstein kirjutab: “Jumalale parima pakkumise reeglist on tuletatud veel üks religioonides oluline mõte: ka inimene peaks Jumala juurde tulema võimalikult parimal viisil”.

Mida teeb kaplan sõjalise operatsiooni käigus laekunud surmateatega, seda arutati ja mängiti teoreetiliselt läbi erinevad võimalikud tegevuskäigud Tartus kaitseväe akadeemias toimunud õppepäeval.

Jätkub sinodite hooaeg – Saarte praostkonna sinodisaadikud pidasid korralise koosoleku Eesti lipu päeval Mustjalas, aga Valga praostkonna sinod kogunes 12. juunil Puhja kirikus.

7. juuni leeripühal oli Tallinna Toompea Kaarli koguduses 51 konfirmeeritavat, mis on tavatult suur number ka liikmete arvult EELK suurimas koguduses.

Hoolimata sellest, et üldiselt jäeti kirikute öö üle Eesti seoses pandeemiaga tänavu ära, peeti seda mitmetes kogudustes ometi; näiteks Narva-Jõesuu, Puhja ja Viljandi Pauluse kirikus tehti 5. juuni õhtul kirikuuksed huvilistele tavatul ajal lahti.

Kullamaa kirikutorni tõsteti 6. juunil restaureeritud ja kullatud 1,85 meetri kõrgune rist ja uus meetrise läbimõõduga tornikuul.

Äsja ilmunud mahukast Edakai Simmermanni kogutud ja toimetatud vaimulike elulugude teosest “Mitu sõrme on Jumalal?” kirjutab arutlevalt Vallo Kepp.

Muinsuskaitseameti aastaraamatus 2019 leiab rohkelt kajastamist ka pühakodade temaatika.

Vanalinnapäevade ajal 2010. aasta 6. juunil ilmus Tallinna Vabaduse väljakule Jaani kiriku kõrvale äsja sündinud kristlik nukuteater Talleke, mille esimeseks etenduseks oli “Kadunud poeg”.

Meie osa on Jumala kutset kuulda võtta, kinnitab lehejutluses Kihelkonna koguduse õpetaja Rene Reinsoo.