Indrek Laul: püsiannetusest loodud väärtus püsib sajandeid

Indrek Laul: püsiannetusest loodud väärtus püsib sajandeid

Kiriku toetusfondi nõukogu esimees Indrek Laul (Eesti Kirik, erakogu)

„Nagu Eestis, nii toimib ka Ameerikas, et kui tahame midagi korda teha, tuleb hakata ise tegema,“ räägib EELK Toetusfondi nõukogu esimees Estonia klaverivabriku juhataja Indrek Laul ajalehele Eesti Kirik antud intervjuus.

Laul meenutas, et käis lapsena emapoolse vanaemaga Tallinna Jaani kirikus. Isa poolt juured aga lähevad Saaremaale, kus vanaisa Jakob Laul oli koolijuhataja. Temalt päris Indreku vanem poeg nime, noorem sai nime vanaisa venna Bruno järgi.

„Ma ei läinud Ameerikasse, et ära minna, ma läksin sinna, et õppida,“ kinnitab Indrek Laul. Ameerika Ühendriikides elas ta 22 aastat – läks sinna õppima, kaitses seal magistri- ja doktoritöö.

Õpingute kõrvalt suhtles seal eesti kogukonnaga ja oli New Yorgi eesti kirikus, mida rahvakeeli kutsutakse Kiviranna kirikuks, muusikajuht ja organist.

Ameerikas sündisid ka tema mõlemad pojad ja nad ristiti New Yorgi Eesti Evangeeliumi Luteri Usu koguduses. Kui aga aeg oli poegade kooliharidusele mõelda, võeti ette kodutee. „Tahtsime, et meie lapsed eesti traditsioonides üles kasvaksid,“ põhjendas Laul. Teisest keelekeskkonnast tulijale pakkus hea võimaluse kohanemiseks Egle ja Urmas Viilma loodud Tallinna Toomkool.

Mõte asutada kiriku toetusfond sündis Indrek Laulu Vilsandi suvekodu terrassil vestluses peapiiskop Viilmaga. Üheskoos leiti, et on tarvis täita pühakodade programmi lõppemisega tekkinud tühimik. Mõttega liitus poliitik ja ettevõtja Janek Mäggi, fondi „Kingitud elu“ üks asutaja, ning idee oli ja on, et ettevõtjad panevad kirikute toetamiseks õla alla, edaspidi tekivad aga püsiannetajad. 

„Ma täna hommikul mõtlesin, et nagu Eestis, nii toimib ka Ameerikas, et kui tahame midagi korda teha, tuleb hakata ise tegema. Kui tahame oma lastele meie kultuuri, meie hinnanguid edasi kanda, siis toetusfond on selleks hea võimalus. Ja annetuste pealt tulumaksu ei võeta,“ rääkis Indrek Laul.  

Fond asutati 9. jaanuaril 2018. Kuigi fondi kuulub mitmeid ettevõtjaid ja on ka ettevõtjatest toetajaid, on eesmärk leida fondile vähemalt 10 000 püsiannetajat, kes toetaksid iga kuu olgu siis viie või kümne euroga. „Kui lükkame selle palli veerema, siis meil õnnestub seda ikka suuremaks ja suuremaks veeretada ning palju enamaid abistada, hoida kogukonna vaimsust,“ on Indrek Laul kindel. 

Ettevõtjas peab olema positiivset entusiasmi, leiab Laul, kes projekti algusajal kinkis Tartu Jaani kirikule klaveri. Seepeale öelnud ettevõtja Väino Kaldoja fondi koosolekul, et kui Indrek järgmist klaverit kinkima läheb, tahab tema samuti kaasa lüüa. Järgmise projekti juures panustasid juba kõik fondi nõukogu liikmed ja klaveri sai Tallinna toomkirik. Veel on toetatud on Rõngu, Narva ja Rannu kirikut, välja on antud Eva Jänese näituse kataloog. Ettevõtjad tulevad üleskutsega kaasa, teab klaverivabriku omanik, sest näiteks Heiti Hääl on oma südameasjaks võtnud Paldiski kiriku kordategemise, Enn Kunila aga Kärdla kiriku.

Fondi suuremale üldsusele tutvustamiseks tehti kevadel suurem kampaania, mille käigus juba esimese paari nädalaga koguti fondile üle saja püsiannetaja. Kampaania puhul peeti oluliseks selget sõnumit: „Tee püsiannetus, mille väärtus püsib sajandeid – toeta kunsti-, kultuuri- ja arhitektuuriväärtusi ning hingetoe jagamist kirikutes üle Eesti“. Toetuse saajatena valiti välja kaks suuremat ja kaks väiksemat kirikut: Narva Aleksandri ja Tartu Maarja, Paldiski Nikolai ja Tõstamaa kirik. Narva kirikut on fond ka varem toetanud, et aidata sealset eesti kultuuri verstaposti.

 „Mina tunnetan, et algus läks hästi. Ees on pikk teekond, sakraalhooneid on palju, aga inimestele on loodud võimalus panustada ja kaasa aidata,“ sõnab Indrek Laul.

Indrek Laul kutsub üles: „Veel kord – tulge püsiannetajaks ja üheskoos saame teha Eestimaa veel kaunimaks, hoida meie sajanditevanust kultuuri ja seeläbi teha inimesi tervemaks.“

Toetusfond

www.kirikufond.ee

Toetusfondi nõukogu liikmed: Indrek Laul (esimees), Heiti Hääl, Jüri Ehasalu, Jüri Kraft, Marge Sophie Vinkelberg, Mart-Järvo Hirtentreu, Urmas Viilma, Väino Kaldoja.

Toetusfondi toetajad: Ahti Aho, Enn Kunila, Urmas Sõõrumaa, Neinar Seli, Parvel Pruunsild, Karol Kovanen.

Tegevjuht Katri Gailit, juhataja Janek Mäggi.

Annetada saab 

Toetusfondi kodulehe kaudu https://kirikufond.ee/anneta/ või tehes ülekande SA EELK Toetusfondi annetuskontole: SEB EE091010220267776222, 

LHV EE777700771003033811, 

Swedbank EE952200221069054096.