Kirikutuur: Vastseliina Katariina kirik

Kirikutuur: Vastseliina Katariina kirik

https://arhiiv.err.ee/vaata/tahendamisi-185

Vastseliina kirik asub keskaegse tuntud palverännaku sihtkoha, Vastseliina linnuse kabeli naabruses. Kui üldiselt oli luterlus 16. sajandi Liivimaal juba levinud, siis Vastseliinasse tuli esimene luterlik õpetaja alles 1626. aastal. Praeguse koha peal seisab Vastseliina kirik 1772. aastast. Viimased ümberehitused, millekäigus pühakoda tehti suuremaks, lõppesid 1901. aastal.

Vastseliina altarimaal on vararenessansi maalikunstniku Fra Angelico töö „Naised haual“ koopia. Originaalteos on Firenze Püha Markuse kloostris, tutvustab Vastseliina koguduse emeriitõpetaja Toivo Hollo. Vastseliina maal on aga mahukam, sest sellele on tundmatu kunstniku käsi maalinud ka ümbrismaali. Arvatakse, et maal pärineb 1922. aastast, mil altarit ümber kujundati ja maali autoriks peetakse Woldemar Friedrich Krügerit, kes kopeeris tuntud kunstnike töid.

Kirikus paikneb orelimeistrite Kriisade valmistatud esimene 24 registriga kontsertorel, kuid säilinud onka Kessleri oreli seitse registrit. Orel on 2004-2005. aastal kapitaalselt remonditud ja meister Hardo Kriisa käib vaimuliku sõnul seda igal aastal korrastamas ja häälestamas. Suurepärases korras orel toob igal suvel kirikusse esinema paljusid heal tasemel organiste.

ERRi saatesari “Tähendamisi” on valminud Eesti Kirikute Nõukogu toel. Sarja
tsüklis “Kirik keset küla” teeb ringkäigu Eestimaa pühakodades
saatejuht-toimetaja Aivi Parijõgi.

Kiriku ajaloo ja koguduse tegemistega saab lähemalt tutvuda: vastseliina.eelk.ee