Martin Luther vastab, kas surma eest tohib põgeneda

Martin Luther vastab, kas surma eest tohib põgeneda

Lucas Cranach vanem. Martin Lutheri portree (1532)

Ajakirja Kirik ja Teoloogia 24. aprilli numbris ilmus kirjutis „Kas surma eest tohib põgeneda“, mille autoriks on märgitud Martin Luther. Autor on tõepoolest 1483-1546. aastal elanud teoloogiadoktor, Wittenbergi ülikooli professor ja kiriku reformaator. Kaastöö on tema värskelt eesti keelde tõlgitud pastoraalkiri Johann Hessile, milles ta jagab nõu küsijale abi ja juhiseid, kuidas keerulises olukorras käituda. 1527. ajal Wittenbergis alanud katkuepideemia ajal kirjutatud sõnumid mõjuvad hämmastavalt aktuaalseina ka praeguses ajas.

Anne Burghardt kirjutab ajakirjaartikli saatesõnas, et Luther vastas Hessi saadetud kirjale novembris 1527 kirjutisega „Kas surma eest tohib põgeneda“, mis anti välja ka trükis. Oma vastuses vaatleb Luther epideemiat kiusatusena, mis paneb proovile usu ja ligimesearmastuse. Usu läbi Jumalasse ja armastusest ligimese vastu peaksid kristlased eeskätt mõtlema nõrkade, haigete ja üksikute eest hoolitsemise peale. Luther leidis, et alles pärast seda, kui nende eest hoolekandmine on tagatud, tohivad need, kes on mures oma tervise ja elu pärast, epideemia eest mujale pageda.

Lutheri kirjade teemal kõneles ka piiskop Tiit Salumäe Pereraadio saates „Elupuu“. Saate kordus on täna 27. aprillil kell 00.00 ning on järelkuulatav siit.