Niguliste muuseumis avatakse reedel skulptuurikunsti tähe Christian Ackermanni näitus

Niguliste muuseumis avatakse reedel skulptuurikunsti tähe Christian Ackermanni näitus

Tallinna toomkiriku altar, üks Ackermanni tähtteoseid (Foto: Tallinna Toomkoguduse koduleht)

Reedel, 6. novembril avatakse Niguliste muuseumis kunsti- ja ajaloohuvilistele näitus, mis tutvustab Eesti barokk-kunsti suurkuju, skulptorit Christian Ackermanni.

Suurejooneline näitus “Christian Ackermann. Tallinna Pheidias, ülbe ja andekas” Niguliste muuseumis paneb väärika punkti neli aastat kestnud interdistsiplinaarne uurimisprojektile, milles 2017. aasta kevadest osalesid Eesti Kunstimuuseum, Eesti Kunstiakadeemia ja Eesti Evangeelne Luterlik Kirik. Omavahelise koostöölepingu eesmärgiks oli ühendada jõud Ackermanni loomingu interdistsiplinaarseks uurimiseks ning tuua Eesti skulptuurikunsti omaaegne täht kõige säravamal viisil tagasi kunstiväljale. Töö käigus loodi Ackermanni teadusveeb, koostati monograafia ja Ackermanni digitund ning Niguliste muuseumis kulmineeruv ja hiljem Ackermanni tööde kodukirikutes jätkuv näituseprogramm. 

Niguliste muuseumi näitusel saab lähivaates näha ligi 60 Eesti erinevatele kirikutele loodud skulptuuri. Tänu kaasaegsele tehnikale saab vaadata ka Ackermanni skulptuuride üllatavat sisestruktuuri, hilisemate värvikihtide alla mattunud ja taasleitud säravat barokset polükroomiat ning keerutada kujudest tehtud 3D-mudeleid.

Skulptor Christian Ackermann jõudis Tallinna 1670. aastate algul ja tegutses siin üle kolmekümne aasta. Ta riivas oma käitumisega kohalikke tavasid ja muutis otsustavalt kunstikultuuri. Ackermann abiellus linna senise parima puunikerdaja Elert Thiele lese Anna Martensiga, sai temaga tollaste tavade ja ühiskonna jaoks liiga ruttu pärast laulatust lapse, asus võitlusse tsunftisüsteemiga ja kehtestas end vabameistrina. Selline käitumine põhjustas kohalike tsunftimeistrite seas tõsist pahameelt ning nad kaebasid Tallinna raele, et Ackermann käituvat, nagu oleks ta antiikskulptor Pheidias Ateenast. Siit ka näituse pealkiri.

Tänu Ackermanni moodsale arusaamale natuurist ja silmapaistvale puunikerdamisoskusele jõudsid temani kõik tähtsamad kunstitellimused, sealhulgas kuningas Karl XI initsiaale kandnud Tallinna toomkiriku altarisein, Eesti barokiaegse kiriku- ja skulptuurikunsti hinnaline pärl.

Näituse “Christian Ackermann. Tallinna Pheidias, ülbe ja andekas” kuraatorid on Hilkka Hiiop ja Tiina-Mall Kreem, väljapanek jääb Niguliste muuseumis avatuks 2. maini 2021. aastal.

Meeldib 1